Osijek
ZAŠTITA OKOLIŠA U GOSPODARSTVU

Županijska komora želi osnovati sekciju za zaštitu okoliša
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek trenutno ispituje interes županijskih tvrtki za osnivanje Sekcije Zajednica za zaštitu okoliša u gospodarstvu, čime ujedno želi dobiti povratnu informaciju o problemima s kojima se suočavaju članice u tom segmentu poslovanja. Viša stručna suradnica HGK - ŽK Osijek, Josipa Weber Tojagić, objašnjava kako bi ova sekcija pomogla povezivanju tvrtki srodnih djelatnosti, koje bi na jednom mjestu mogle zaštititi svoje interese, pokrenuti nove projekte i kolektivno predlagati rješenja nadležnim državnim institucijama.

- U Zagrebu se Zajednica za zaštitu okoliša bavi time, ali oni rade na području cijele Hrvatske, a sastanke održavaju samo nekoliko puta godišnje. Mnoge naše članice uz takve sastanke vežu troškove putovanja, pa su kroz brojne seminare u Osijeku iskazale interes za osnivanje sekcije, koja bi bila utočište za iznošenje i rješavanje gorućih problema u kontekstu zaštite okoliša - otkriva Weber Tojagić, napominjući kako, između ostalog, tvrtke u Slavoniji nemaju dovoljan izbor skupljača otpada, nemaju iste cijene zbrinjavanja otpada, dok tvrtke s akreditacijama za mjerenja dolaze iz udaljenih gradova, pa njihove usluge moraju skuplje
plaćati.

- Vjerujem da će rad ove sekcije biti povezan ponajviše s gospodarenjem otpadom jer taj segment poslovanja zadaje brige mnogim našim članicama. Stoga ondje želimo, u idelanom scenariju, povezati privatne tvrtke s komunalnim poduzećima, kako bismo odmah dobili konkretne prijedloge za rješavanje određenih poteškoća - naglašava viša stručna suradnica ŽK Osijek, podsjećajući kako takva sekcija već postoji u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Split, dok se u riječkoj komori zaštitom okoliša u gospodarstvu bave strukovne skupine. Sekcija u Osijeku tako bi na sastancima prikupljala probleme članica, dok bi objedinjeni zapisnik, uz komentare stručnjaka, tada slala Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, kao i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nadležnim institucijama koje bi tako dobile uvid u stanje na području istočne Hrvatske.

Stoga u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek pozivaju članice da iskažu interes za osnivanje Sekcije Zajednice za zaštitu okoliša popunjavanjem online obrasca do 19. travnja na web-stranici: www.hgk.hr.
M. Mandić
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana