Crna kronika
AKCIJA POLICIJE U SLAVONIJI I BARANJI

Svakoga vikenda ista priča, veliki broj vozača dobili kazne jer su vozili pijani
Objavljeno 16. travnja, 2019.

Tijekom vikenda policajci su u Slavoniji i Baranji provodili akciju usmjerenu prema vozačima koji su popili pokoju čašu alkohola previše. U Osječko-baranjskoj županiji prometni su policajci u prometu zaustavili 29 vozača koji su imali nedopuštenu količinu alkohola u krvi (25 vozača automobila i četiri vozača mopeda).

Osim alkoholiziranosti vozača, policajci su na cestama evidentirali još 211 prekršaja, od čega je 90 vozača jurilo brže od dopuštenog, 28 osoba nije vezalo sigurnosni pojas, 13 vozača prijavljeno je zbog korištenja mobitela u vožnji. I ovoga vikenda nije moglo bez recidivista, jedan je vozač vozio pod zabranom, a drugi prije položenog vozačkog ispita. Najveću količinu alkohola u krvi vozača evidentirali su u subotu, u 23.20 sati, policajci u Našicama, kada su zaustavili automobil kojim je upravljao 53-godišnjak koji je u krvi imao 2,04 promila alkohola. U petak, u 3.20 sati, u Strossmayerovoj ulici u Osijeku policajci su zaustavili automobil kojim je upravljao 28-godišnjak koji je u krvi imao 1,22 promila alkohola. Oba su vozača završila u policijskim postajama na triježnjenju. Tamo je završio i 28-godišnjak koji je u subotu, u 3.15 sati, skrivio prometnu nesreću na raskrižju Čvrsničke i Kozjačke ulice u Osijeku. U krvi je imao 0,98 promila alkohola, a automobil se zabio u kuću na tzv. "T" raskrižju.

Nepopravljivi 46-godišnji vozač koji nema položen vozački ispit zaustavljen je od strane prometnih policajaca za upravljačem automobila u subotu, u 11.30 sati, u Belom Manastiru. Provjerom je utvrđeno da je u posljednjih šest mjeseci dva puta pravomoćno presuđen za isti prekršaj. Zbog te činjenice 46-godišnjak je uhićen i doveden pred nadležnog prekršajnog suca. Tamo je doveden i 39-godišnjak kojeg je policija za upravljačem automobila zaustavila u prvim minutama nedjelje u Vuki. Alkotest je pokazao da u krvi ima 1,13 promila alkohola, a vozio je iako je imao zabranu upravljanja motornim vozilima "B" kategorije. Alkohol je bio jedan od uzroka prometne nesreće koja se u subotu, u 17.30 sati, dogodila na zapadnoj osječkoj obilaznici između Darde i Osijeka kada je automobilom s ceste sletio 36-godišnjak. On je u krvi imao 1,29 promila alkohola.

I djelatnici PP Belišće zaustavili su na cesti alkoholiziranog "kapitalca". U nedjelju, u 2.45 sati, u Valpovu je zaustavljen automobil kojim je upravljao 58-godišnjak koji je u krvi imao 2,03 promila alkohola. Odveden je na triježnjenje. U bolnicu je pak prevezen 28-godišnjak koji je u nedjelju, u 6.50 sati, autom sletio s ceste u Belom Manastiru. Lakše je ozlijeđen, a pokazalo se da ima 1,40 promila alkohola u krvi.

Posla su prošloga tjedna imali i djelatnici PU virovitičko-podravske. Oni su utvrdili 261 prekršaj, od kojih 29 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ili odbijanja alkotestiranja, 31 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 41 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 21 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje te četiri prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane. Prema riječima Josipa Štajdohara, glasnogovornika PU virovitičko-podravske, osoba koja je imala najveću koncentraciju alkohola u krvi bio je vozač traktora. Riječ je o 47-godišnjaku kojeg su policajci u srijedu oko 16.20 sati zaustavili u mjestu Kladare, kod Pitomače. Policajci su se odlučili zaustaviti traktor zbog činjenice da na sebi nije imao registracijske oznake. Već pri prvom kontaktu s vozačem bilo je vidljivo da je pijan. Tu sumnju potvrdio je i alkotest koji je pokazao da 47-godišnjak u krvi imao velikih 3,37 promila alkohola. Vozač je na licu mjesta uhićen jer je provjerom utvrđeno da, također zbog pijane vožnje, ima zabranu vožnje vozilima B kategorije. Prvo se trijeznio u posebnoj prostoriji policijske postaje da bi idući dan bio odveden pred nadležnog prekršajnog suca. Kako neslužbeno doznajemo, prekršajni ga je sudac novčano kaznio i dobio je dodatnih pola godine zabrane vožnje motornih vozila B kategorije. Vrijeme će pokazati hoće li poštivati kaznu, ili će opet biti na cesti.

Milan Bugarić
Vozač iz Belog Manastira nema položen vozački ispit, no to ga ne sprječava da i dalje vozi
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike