Kultura
ČETVRTI SUSRETI KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE

“Tena” Selmi Parisi za “Mjesec i ja”
Objavljeno 16. travnja, 2019.
VINKOVCI - U Gradskoj knjižnici i čitaonici u sklopu 24. lutkarskog proljeća održani su 4. susreti književnika za djecu i mlade te dodijeljena nagrada pozivnog natječaja Tena za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Ocjenjivački žiri odlučio se za Selmu Parisi iz Sarajeva za tekst Mjesec i ja.

U žiriju su, uz Snježanu Babić Višnjić, potpredsjednicu Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, bili Silvija Šesto (predsjednica tog Društva), prošlogodišnja pobjednica Andrijana Grgičević i Viktor Lukačević.

- Ove se godine drugi put dodjeljuje nagrada koja je na neki način čedo HDKDM-a i Lutkarskog proljeća. Htjeli smo potražiti nove dramske tekstove da se ne oslanjamo samo na adaptacije, djela koja se vrte u hrvatskim kazalištima. Od autora smo tražili da posegnu malo dublje u kreativno izvorište i napišu djelo koje bi današnjim mladim gledateljima bilo i zanimljivo i poučno, kaže Snježana Babić Višnjić. Mjesec i ja dreama za djecu stariju od 10 godina. Goviri o djevojčici, izbjeglici, koja traži utočište na Mjesecu.

- Inspiracija je došla djelomice iz osobnoga iskustva, jer sam prošla dio toga, a i to je vrlo aktualna tema. Sasvim slučajno naišla sam na natječaj. Tekst je dugo čučao u meni i jedva čekao krenuti u svijet. Bit teksta je tolerancija, prihvaćanje različitosti, jer nam ona može obogatiti život. Ova nagrada mi mnogo znači, jer je struka prepoznala važnost toga, a ovim mi se otvaraju i neka nova vrata, zadovoljna je Selma Parisi.

Publici su svoja nova izdanja predstavili književnici Snježana Babić Višnjić, Nada Mihaljević, Silvija Šesto, Ratko Bjelčić, Jadranko Bitenc, Željka Bitenc i Davor Šunk, ilustrator i strip-autor, a moderator je bio Gordan Nuhanović. M.Kokaj
Bit teksta je tolerancija, prihvaćanje različitosti, jer nam ona može obogatiti život
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike