Kultura
ČETVRTI SUSRETI KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE

“Tena” Selmi Parisi za “Mjesec i ja”
Objavljeno 16. travnja, 2019.
VINKOVCI - U Gradskoj knjižnici i čitaonici u sklopu 24. lutkarskog proljeća održani su 4. susreti književnika za djecu i mlade te dodijeljena nagrada pozivnog natječaja Tena za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Ocjenjivački žiri odlučio se za Selmu Parisi iz Sarajeva za tekst Mjesec i ja.

U žiriju su, uz Snježanu Babić Višnjić, potpredsjednicu Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, bili Silvija Šesto (predsjednica tog Društva), prošlogodišnja pobjednica Andrijana Grgičević i Viktor Lukačević.

- Ove se godine drugi put dodjeljuje nagrada koja je na neki način čedo HDKDM-a i Lutkarskog proljeća. Htjeli smo potražiti nove dramske tekstove da se ne oslanjamo samo na adaptacije, djela koja se vrte u hrvatskim kazalištima. Od autora smo tražili da posegnu malo dublje u kreativno izvorište i napišu djelo koje bi današnjim mladim gledateljima bilo i zanimljivo i poučno, kaže Snježana Babić Višnjić. Mjesec i ja dreama za djecu stariju od 10 godina. Goviri o djevojčici, izbjeglici, koja traži utočište na Mjesecu.

- Inspiracija je došla djelomice iz osobnoga iskustva, jer sam prošla dio toga, a i to je vrlo aktualna tema. Sasvim slučajno naišla sam na natječaj. Tekst je dugo čučao u meni i jedva čekao krenuti u svijet. Bit teksta je tolerancija, prihvaćanje različitosti, jer nam ona može obogatiti život. Ova nagrada mi mnogo znači, jer je struka prepoznala važnost toga, a ovim mi se otvaraju i neka nova vrata, zadovoljna je Selma Parisi.

Publici su svoja nova izdanja predstavili književnici Snježana Babić Višnjić, Nada Mihaljević, Silvija Šesto, Ratko Bjelčić, Jadranko Bitenc, Željka Bitenc i Davor Šunk, ilustrator i strip-autor, a moderator je bio Gordan Nuhanović. M.Kokaj
Bit teksta je tolerancija, prihvaćanje različitosti, jer nam ona može obogatiti život
Možda ste propustili...

HNK ZADAR: "CIGLA" FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca

ŽIŽEKOVA "ANTIGONA" GOSTUJE U MODENI

I prije izvedbe izaziva veliko zanimanje talijanskih medija

NAKLADA OCEANMORE OBJAVILA JE "MARS ROOM"

Roman američke književne zvijezde Rachel Kushner

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INSPIRACIJE NA TEMU KOLB/KELEMEN

Kolb i Kelemen županijski su brend kulturologije

2

EU SREDSTVA U STOPOSTOTNOM IZNOSU

1,2 milijuna kuna za vukovarski FoTo Muzej

3

GISKO: HRVATSKI NAŠ SVAGDAŠNJI

Susret s jezikoslovkom Dubravkom Smajić