Ekonomija
VALUTNA TRŽIŠTA

Švicarski franak na najnižoj razini u mjesec dana
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Cijena jena u ponedjeljak je skliznula prema najnižim ovogodišnjim razinama na međunarodnim tržištima, a švicarskog franka spustila na najnižu razinu u mjesec dana, budući da investitori manje zaziru od rizika zbog poboljšanog ozračja na globalnim tržištima.
Jenu je tako u azijskom trgovanju cijena u jednom trenutku iznosila 112,09 jena za dolar, što je nedaleko njezinih najnižih razina u 2019. godini od 112,135 jena za dolar. Na početku trgovanja na europskim tržištima stabilizirao se pak na 111,92 jena za dolar, što znači da mu je tečaj više-manje nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak.
U takvom je ozračju švicarski franak blago oslabio prema euru, na 1,1340 franaka za euro. Krajem ožujka u jednom je trenutku zabilježio najvišu razinu u 2019. godini od 1,1164 franaka za euro, nakon čega je oslabio 1,5 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima skliznuo za 0,2 posto, na 96,829 bodova. Euro je pritom ojačao blagih 0,1 posto, na 1,1315 dolara.
Tečaj funte zadržao se pak nedaleko 1,31 dolara, kao i većinu prošloga tjedna, a nakon što su oscilacije njezina tečaja znatno smanjene, jer su Europska unija i britanska vlada odgodile Brexit do kraja listopada.
Naznake optimizma u vezi napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima i snažni podaci o kineskom izvozu potaknuli su ulagače na kupnju rizičnijih kategorija imovine.
Investicijska klima na globalnoj razini krajem tjedna poboljšana je zahvaljujući relativno povoljnim MMF-ovim ocjenama stanja u globalnom gospodarstvu. Pozitivnom raspoloženju pridonio je i američki ministar financija Steven Mnuchin poručivši da se američko-kineski trgovinski pregovori bliže završnoj fazi.
Vijesti iz najvećih svjetskih gospodarstava također ulijevaju nadu u pogledu oporavka. U petak su podaci iz Kine pokazali da je u ožujku izvoz snažno ojačao i da je rast novih bankarskih kredita bio znatno snažniji nego što se očekivalo.
Bolje raspoloženje zasjenilo je i određenu zabrinutost tržišta u vezi sa skorašnjim sastankom između Sjedinjenih Država i Japana, a na kojem će glavna tema biti trgovinska pitanja. H
Investicijska klima na globalnoj razini poboljšana je zahvaljujući relativno povoljnim MMF-ovim ocjenama stanja u gospodarstvu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA KRAJ POSLOVNE GODINE DODATNA PLAĆA

Lidl Hrvatska već treću godinu povećava plaće

2

ERICSSON NIKOLA TESLA

Prihodi od prodaje skočili više od 14 %

3

VELIKA BRITANIJA ZADRŽALA PRIMAT

Rekordna godina za vjetroelektrane