Kultura
PIM-OVCI: KONCERT SAKRALNE GLAZBE "DE PROFUNDIS"

Jenkinsov "Stabat Mater" žele izvesti u cijelosti
Objavljeno 16. travnja, 2019.

U do posljednjega mjesta ispunjenoj donjogradskoj je župnoj crkvi Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina održao koncert sakralne glazbe De profundis. Mladi su pjevači, uz zborovođu Juru Smajića, kako i sam naziv koncerta govori, zavapili Gospodinu onim najljepšim dijelom sebe - svojim glasovima.


Započevši koncert u samom središtu crkve, okupljeni oko zborovođe, gregorijanskim koralom Klanjam ti se smjerno uveli su slušatelje u sat vremena dugu glazbenu meditaciju. Koncertom su se redale najpoznatije skladbe glazbene ostavštine najvećih svjetskih skladatelja: Agnus Dei iz Schubertove Mise u G-duru, Libera me iz Requiema Gabriela Faurea te posebno dojmljiv i do posljednje note izrađen Ave Verum Corpus W. A. Mozarta.


- Uistinu smo se u potpunosti predali ovom projektu, mukotrpno radili i s dubokim poštovanjem spremali ove vječne skladbe. Poseban je osjećaj spoznaja da su tisuće pjevača prije vas otpjevale npr. Mozartov Ave Verum Corpus, a on i danas kada ga izvodite i dalje budi najponiznije osjećaje u vama. Velika je odgovornost na zborovođi kao sponi između partiture i izvedbe zbora kada priprema skladbe kojima pristupa s najdubljim poštovanjem - ističe Smajić.


Zasluge zborovođe su uigranost i vokalne vještine zbora koje su došle do izražaja u izmjenjivanju skladbi različitih karaktera i stilskih razdoblja, ugođaja i glazbenih boja. Istaknimo samo dojmljivu mirnoću u izvedbi skladbe Otče naš N. Kedrova nasuprot energičnosti i poletnosti Robinsonova De Profundis.


Kako je i najavljeno, Zboru se kao gošća pridružila i sopranistica Marta Prpić koja je i otvorila koncert Stradellovim Pieta Signore. Svojim glasom i nenametljivom interpretacijom označila je karakter koncerta: ponizna molitva pretočena u melodiju. Prpić je samostalno izvela i The Lord‘s Prayer američkog skladatelja i pijanista H. A. Malotte. Već nekoliko godina publika može pratiti napredak i razvitak ove mlade glazbenice, koja je u petak svojim interpretacijama Osijeku donijela dašak najvećih svjetskih koncertnih pozornica.


Uz Prpić, iz redova PIM-ovaca stala je i mlada Antonija Kurevija te su neodoljivom mirnoćom donijele Weberov Pie Jesu, dok se mladi tenor Zvonimir Mrčela, također iz zborskih redova, predstavio solističkim dijelom u Schubertovu Agnus Deiu. PIM-ovci su oduševili publiku izvevši i peti stavak Stabat Mater Karla Jenkinsa, veličanstvenu Sancta Mater, uz korepetitora Mateja Šibalića i Luku Kolaka na udaraljkama.

- Sancta Mater bio je vrhunac koncerta! Nešto moderniji ritmovi i zanos ove skladbe odgovaraju karakteru našega zbora, a budući da ovo veliko djelo do sada osječka publika nije imala prilike čuti, nadamo se da ćemo Jenkinsov Stabat Mater jednom uspjeti izvesti u cijelosti - obećaje Smajić. N.Vekić
Ivan Jurić

župnik

Iza PIM-ovaca su godine vrlo produktivnog korizmenog vremena (pet izvedbi Barberova Agnus Deia i Faureova Requiema uz zbor Opere HNK-a u Osijeku 2016. te hrvatska praizvedba djela Septem Ultima Verba M. J. Trotte 2017. uz Akademski pjevački zbor AUKOS-a te Akademski pjevački zbor Strossmayer) pa je preč. Jurić u govoru zahvale iznio nadu da će koncerti korizmenog programa postati tradicija ovog jedinstvenog zbora naše Nadbiskupije.
Možda ste propustili...

POEZIJA NA ŽIVO U BOOKSI: MARTINA VIDAIĆ

O tekstovima iz neobjavljenog rukopisa "Trg, tržnica, nož"

IZLOŽBA "PRAPOVIJESNA AVANTURA" U GALERIJI AMZ-a

Iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

14. IZBOR ZA NOVU HRVATSKU RIJEČ

Prošlogodišnja medijska buka polučila pojačano zanimanje

2

ŽIŽEKOVA "ANTIGONA" GOSTUJE U MODENI

I prije izvedbe izaziva veliko zanimanje talijanskih medija

3

LAUBA: CANTUS ANSAMBL I LEGENDA IRVINE ARDITTI

Koncert posvećen suvremenoj glazbi dalekog Meksika