Kultura
PIM-OVCI: KONCERT SAKRALNE GLAZBE "DE PROFUNDIS"

Jenkinsov "Stabat Mater" žele izvesti u cijelosti
Objavljeno 16. travnja, 2019.

U do posljednjega mjesta ispunjenoj donjogradskoj je župnoj crkvi Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina održao koncert sakralne glazbe De profundis. Mladi su pjevači, uz zborovođu Juru Smajića, kako i sam naziv koncerta govori, zavapili Gospodinu onim najljepšim dijelom sebe - svojim glasovima.


Započevši koncert u samom središtu crkve, okupljeni oko zborovođe, gregorijanskim koralom Klanjam ti se smjerno uveli su slušatelje u sat vremena dugu glazbenu meditaciju. Koncertom su se redale najpoznatije skladbe glazbene ostavštine najvećih svjetskih skladatelja: Agnus Dei iz Schubertove Mise u G-duru, Libera me iz Requiema Gabriela Faurea te posebno dojmljiv i do posljednje note izrađen Ave Verum Corpus W. A. Mozarta.


- Uistinu smo se u potpunosti predali ovom projektu, mukotrpno radili i s dubokim poštovanjem spremali ove vječne skladbe. Poseban je osjećaj spoznaja da su tisuće pjevača prije vas otpjevale npr. Mozartov Ave Verum Corpus, a on i danas kada ga izvodite i dalje budi najponiznije osjećaje u vama. Velika je odgovornost na zborovođi kao sponi između partiture i izvedbe zbora kada priprema skladbe kojima pristupa s najdubljim poštovanjem - ističe Smajić.


Zasluge zborovođe su uigranost i vokalne vještine zbora koje su došle do izražaja u izmjenjivanju skladbi različitih karaktera i stilskih razdoblja, ugođaja i glazbenih boja. Istaknimo samo dojmljivu mirnoću u izvedbi skladbe Otče naš N. Kedrova nasuprot energičnosti i poletnosti Robinsonova De Profundis.


Kako je i najavljeno, Zboru se kao gošća pridružila i sopranistica Marta Prpić koja je i otvorila koncert Stradellovim Pieta Signore. Svojim glasom i nenametljivom interpretacijom označila je karakter koncerta: ponizna molitva pretočena u melodiju. Prpić je samostalno izvela i The Lord‘s Prayer američkog skladatelja i pijanista H. A. Malotte. Već nekoliko godina publika može pratiti napredak i razvitak ove mlade glazbenice, koja je u petak svojim interpretacijama Osijeku donijela dašak najvećih svjetskih koncertnih pozornica.


Uz Prpić, iz redova PIM-ovaca stala je i mlada Antonija Kurevija te su neodoljivom mirnoćom donijele Weberov Pie Jesu, dok se mladi tenor Zvonimir Mrčela, također iz zborskih redova, predstavio solističkim dijelom u Schubertovu Agnus Deiu. PIM-ovci su oduševili publiku izvevši i peti stavak Stabat Mater Karla Jenkinsa, veličanstvenu Sancta Mater, uz korepetitora Mateja Šibalića i Luku Kolaka na udaraljkama.

- Sancta Mater bio je vrhunac koncerta! Nešto moderniji ritmovi i zanos ove skladbe odgovaraju karakteru našega zbora, a budući da ovo veliko djelo do sada osječka publika nije imala prilike čuti, nadamo se da ćemo Jenkinsov Stabat Mater jednom uspjeti izvesti u cijelosti - obećaje Smajić. N.Vekić
Ivan Jurić

župnik

Iza PIM-ovaca su godine vrlo produktivnog korizmenog vremena (pet izvedbi Barberova Agnus Deia i Faureova Requiema uz zbor Opere HNK-a u Osijeku 2016. te hrvatska praizvedba djela Septem Ultima Verba M. J. Trotte 2017. uz Akademski pjevački zbor AUKOS-a te Akademski pjevački zbor Strossmayer) pa je preč. Jurić u govoru zahvale iznio nadu da će koncerti korizmenog programa postati tradicija ovog jedinstvenog zbora naše Nadbiskupije.
Možda ste propustili...

DRAMA ZA KOJU JE MIRO GAVRAN DOBIO NAGRADU "MARIN DRŽIĆ"

"Nora danas" objavljena na francuskom jeziku

ČETIRI KONCERTA U POVODU SVJETSKOG DANA GLAZBE

Glazba i grad - Fiesta Latina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana