Crna kronika
SUĐENJE MATULJANINU

Pretučeni iz osvete naručio ubojstvo
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Suđenje Kristijanu Daki (38) iz Matulja, optuženom da je iz osvete naručio ubojstvo čovjeka koji ga je teško pretukao prije 12 godina, te držao i dostavio oružje i eksploziv za "pakleni plan", počinje 8. svibnja. Glavna je to odrednica s pripremnog ročišta održanog u riječkom Županijskom sudu.

Daka, po zanimanju konobar, optužen je, prenosi Novi list, zbog poticanja na teško ubojstvo i nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari. Tereti se da je kaznena djela počinio od 12. ožujka do 30. svibnja prošle godine, sve s ciljem da se osveti čovjeku koji mu je nanio osobito tešku ozljedu u fizičkom sukobu u središtu Rijeke u lipnju 2007. Riječko Županijsko državno odvjetništvo optužuje ga da je od jedne osobe - ne znajući da je "u tijeku provođenje posebnih dokaznih radnji i da ta osoba ima svojstvo pouzdanika" - zatražio da mu dotični pronađe nekoga tko bi uz obećanu nagradu lišio života napadača na njega u slučaju od prije 12 godina.

Obećao je isplatu 30 tisuća eura ako bi ubojstvo bilo izvršeno na teritoriju Hrvatske ili 50 tisuća eura ako bi se egzekucija obavila na području Njemačke, gdje je čovjek na meti također imao adresu, s mogućnošću isplate i u oružju, eksplozivu i drogi, sumnje su s kojima se raspolagalo još na početku istrage, koja je upozorila i na optužbe da se Daka, uvjeren kako je posrednik doista pronašao egzekutora, sastajao s njime i predao mu u dva navrata oružje i eksploziv.

Milan Bugarić
POSREDNIKU PREDAO ORUŽJE
Kako stoji u optužnici, Daka je posredniku dostavio više od dva kilograma eksploziva, pištolj, više stotina metaka različitih kalibara, sporogoreći štapin, detonatorske kapisle, kanabisovo ulje i drugo. Optužba tvrdi i da je Daka u jednom kontaktu s posrednikom, s namjerom da egzekutoru omogući i olakša likvidaciju, pokazao obiteljsku kuću u kojoj boravi nesuđena žrtva kada dolazi u Rijeku, te mu predao napisanu adresu stanovanja mete u Rijeci i Njemačkoj. Daka se tereti i za ilegalno držanje oružja i eksploziva koje građani ne smiju posjedovati.
Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike