Sport
POVRATAK OPTIMIZMA U GRADSKI VRT

Skenderov spoj iskustva i mladosti nastavlja davati pozitivne rezultate
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Osijek je prekinuo prokletstvo domaćeg terena, a bonus u pobjedi je nastup nekolicine mlađih igrača

Nakon gotovo puna dva mjeseca navijači Osijeka dočekali su domaću pobjedu. U Gradskom vrtu pao je "fenjeraš" Rudeš, u utakmici koja je ponudila dosta dobrih, ali i ponešto loših stvari kada je o bijelo-plavima riječ.

Trener Dino Skender ostao je dosljedan i nastavio je priliku u prvoj momčadi davati mlađim igračima. Protiv Rudeša počeo je s petoricom koja su sezonu počela na drugoligaškoj sceni: Danijelom Lončarom, Lukom Marinom, Marinom Piljem, Mihaelom Žaperom i Josipom Špoljarićem. Unatoč tom pomlađenom izdanju Osijek je ispunio očekivanja i relativno lako svladao posljednjeplasiranu momčad prvenstva.

Skenderov koktel
Posljednji domaći trijumf Osijek je ostvario još sredinom veljače, protiv Istre 1961, a to govori s kakvim su se problemima bijelo-plavi susretali na svom terenu ovog proljeća. Podatak da su kod kuće u nastavku sezone pobijedili samo dvije najlošije momčadi prvenstva dovoljno će reći sam za sebe. No u ovom trenutku za nekakve negativne vibracije zbilja nema razloga. Dino Skedner je u kratkom roku uspio napraviti možda i više nego što se očekivalo kada je imenovan Zekićevim nasljednikom. Tri utakmice, od kojih dvije u gostima, sedam osvojenih bodova. Više od toga ne bi bilo pristojno zahtijevati od njega ako se sjetimo u kakvom je napetom trenutku sjeo na klupu. Postavio se odvažno, jasno je vidio što momčadi nedostaje i to je potražio ubacivanjem "svježe krvi" u obliku mlađih snaga. One su donijele agresivnost, pokretljivost i mladenačku drskost. Uspio je Skender napraviti solidan koktel iskustva i mladosti, a, što je najvažnije, te njegove ideje prati rezultat.

- Sve nam se brzo događa. Još uvijek nismo imali pravog vremena za ozbiljnije taktičke treninge kada je naša igra u pitanju, a s obzirom na gust raspored susreta malo smo i energetski pali. No zadovoljan sam kako smo se postavili protiv Rudeša. Otpočetka smo uzeli konce igre u svoje ruke, a mlađi igrači koji su dobili priliku čak su i mene ugodno iznenadili. Imamo dovoljno razloga za optimizam uoči utakmica koje nas čekaju - kaže trener nogometaša Osijeka.

Pobjeda protiv Rudeša ne spada u one koje će nekoga baciti u nesvijest, pa je mnogo važnije bilo saznati na koji će način Osijek tražiti put do pobjede. Vidljiva je bila intencija da se do pritiska i prilika dođe kombinatorikom i pas-igrom, bez obzira na to što su vremenski uvjeti bili daleko od idealnih.

- Bili smo strpljivi i nismo izgubili kompas ni kad je Rudeš u početku susreta napao više nego što smo predviđali. Ostali smo mirni i kaznili taj njihov hrabriji izlazak. Imali smo dovoljno obećavajućih situacija, ali dosta njih nismo pretvorili u prilike zbog nešto slabijih rješenja u napadačkoj trećini terena. U ofenzivnom dijelu igre imamo još prostora za napredak - smatra Skender, pa dodaje:

- Možda smo mogli pobijediti i uvjerljvije, ali tko zna zašto je dobro što nismo. Sada je ovo već serija dobrih rezultata, ali moramo ostati čvrsto na zemlji i biti svjesni trenutka u kojem se nalazimo.

Ne znamo kako bi rezultatski uvjerljvije izražena pobjeda mogla naškoditi, ali možemo razumjeti Skendera, koji je od prvog dana vrlo oprezan u javnim istupima. Valjda misli kako bi momčad previše poletjela.

Rotacije se nastavljaju
Ono što upada u oči nakon te tri prve Skednerove utakmice jest da ni jednu Osijek nije odigrao u istom sastavu. Uvijek se u početnoj postavi našlo poneko novo ime. Ovaj put su to, u odnosu prema susretu s Interom i Hajdukom, bili Luka Marin i Josip Špoljarić.

- Svaka utakmica donosi specifične zahtjeve, pa samim time i izbor određenog tipa igrača. Morate znati kako se ja još uvijek upoznajem s igračima i njihovim kvalitetama, pa zato još uvijek imam određene dvojbe uoči utakmica. Da, volio bih standardizirati momčad, ali u ovom je trenutku možda još rano za takvo što. Želim svima pružiti priliku, a i nalazimo se u ubrzanom ritmu utakmica, koji ostavlja traga na igračima, pa sam prisiljen na rotacije. Osim toga, širina igračkog kadra uvijek je dobrodošla i dobro je imati kvalitetna rješenja na klupi ako zatrebaju. U ove tri utakmice koristili smo 20-ak igrača, a nastavit ćemo tim putem rotacija još neko vrijeme. Dobit će priliku i oni za koje se sada misli da su u drugom planu. Sve to je s ciljem kako bismo u ljeto imali jasnu sliku igračkog kadra - kaže Skender.

Protiv Rudeša, naglasio je i sam trener, bilo je nekoliko igrača koji su se svojom igrom izdignuli iznad ostalih. On ih nije želio imenovati, ali mi možemo. Marko Malenica bio je odličan kada je obrana malo popustila, Brazilac Guti odigrao je "profesorsku" utakmicu. Imponirala je njegova mirnoća i sigurnost u iznošenju lopte. Luka Marin se pokazao kao možda i najbolje rješenje za poziciju uz lijevu aut-liniju. Napadački vrlo dobar, asistent za pogodak i detonator kod kaznenog udarca za Osijek, siguran i obrambeno. László Kleinheisler pravi je vođa ove momčadi, a slično vrijedan za nju je i Mirko Marić. To je kvintet koji je iskočio protiv Rudeša. Vidi se kako je u njemu kičma momčadi - vratar, stoper, veznjak i napadač, pa stoga i nije čudno što su bijelo-plavi u najvećem dijelu utakmice protiv Rudeša izgledali suvereno i sigurno. Što se ukupne atmosfere tiče, sada je sve opet na mjestu. Osijek je pokazao kako će žestoko braniti to treće mjesto, a vjerojatno se još nije odrekao ni druge pozicije. No za to treba čekati Rijekin krivi korak.

U biti, za bijelo-plave sada dolazi ključno razdoblje sezone. Preduskrsno gostovanje u Puli, pa polufinale Kupa s Dinamom, a pa opet s Dinamom u Osijeku prvenstveni susret, pa dva gostovanja, kod Slaven Belupa i Lokomotive. Ti susreti nude "puno lijepih stvari", ali isto toliko i zamki. Nakon vrlo dobrog starta Skender će u njima dobiti priliku početi skidati zvučnije prvoligaške skalpove.

Dalibor Keler
prilika za sve
U MOMČAD SU OPET UVEDENA NOVA LICA
DOBRO

László KleinheislerMađar je zabio prvijenac, ali je opet bio glavni motor osječke momčadi, te iz kola u kolo potvrđuje svoju igračku klasu. Konzistentnost je odlika pravih igrača.

Ideja igreDino Skender je promijenio zahtjeve kada je organizacija igre u pitanju. Osijek teži kombinatorici, znatno se manje pokušava dugačkim loptama, a više pas-igrom. Nije to još idealno, ali se jasno vidi što se traži.

Marko MalenicaVratar Osijeka pomalo je ostao u sjeni onih koji su zabijali pogotke, ali je imao četiri velike intervencije, čime je dao velik doprinos domaćoj pobjedi ostvarenoj nakon dva mjeseca.

LOŠE

Vrijeme i posjetVremenske prilike bile su grozne, što se odrazilo i na posjet. Prvi put ove sezone u Gradskom vrtu skupilo se manje od 1000 ljudi. A tko bi im i zamjerio, s obzirom na opskuran komfor koji pruža osječki stadion.

Marićev promašajPrvi strijelac prvenstva Mirko Marić imao je veliku priliku svoj dosadašnji učinak zaokružiti na 15 pogodaka. Zapucao je kazneni udarac u završnici susreta, što je na kraju više oštetilo njega samog nego momčad. Šteta.
Dino Skender

trener NK Osijek

- Uopće nemam problem s Marićevim promašenim kaznenim udarcem i nisam ga zbog toga mijenjao. Zamjena je bila pripremljena prije penala, ali smo ga ostavili u igri i dali priliku da ga realizira. Nije mu uspjelo i ništa zato. Život ide dalje.
Najčitanije iz rubrike