Novosti
AMSTERDAMSKA KOALICIJA O EU PROGRAMU

Cilj: Schengen i eurozona
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Predstavnici Amsterdamske koalicije u nedjelju su u Rijeci predstavili dio svoga programa koji se odnosi na zastupanje vrijednosti tolerancije, slobode i jednakosti te na proširenje EU-a i ulazak Hrvatske u eurozonu, poručivši kako ta koalicija želi biti lice napredne Hrvatske. Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je da će se nakon predstavljanja u hrvatskim gradovima moći reći kako je Amsterdamska koalicija spremna i za europske i za parlamentarne izbore. "Naša lista je najbolja jer njeguje vrijednosti koje predstavljaju Europu - mir i stabilnost, blagostanje i napredak, poštovanje ljudskih prava i sloboda, obrazovanje - za to se borimo", naglasila je. Istaknula je i da je Hrvatska dobila priliku postati dio ujedinjenog i uspješnog EU-a, ali da integracija nije završena, jer nam predstoji ulaz u šengenski prostor i eurozonu. "Naši predstavnici neće pristati na ideju koja bi dovela Schengen u pitanje. Cilj nam je što inkluzivniji i snažniji Schengen", kazala je. Istaknula je i kako se moramo razvijati, ali i kontrolirati granice s državama koje nisu članice EU-a.


Dodala je i kako 90 posto našeg stanovištva štedi u eurima, da je ulazak u sustav eura prednost, važan za nestanak valutnog i drugih rizika. "U Amsterdamskoj koaliciji nismo odustali od vrijednosti boljeg života, vjerujemo da se možemo istrgnuti iz okova korupcije i nesposobnosti. Nikome nećemo dopustiti da Hrvatsku pretvori u narodnjački klub, želimo biti lice napredne Hrvatske, a to i jesmo", poručila je Anka Mrak Taritaš. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je da "Amsterdamska koalicija doista ima poseban program za europske izbore za razliku od ostalih koji nemaju programa ili su im programi napisani negdje vani, možda u Mađarskoj, primjerice HDZ -u, možda u Teheranu, Živom zidu, možda tko zna gdje..."
Ustvrdio je i kako NATO ima puno posla izvan EU-a te da u koaliciji smatraju da bi Europa trebala više poraditi na obrambenoj i sigurnosnoj politici. "Migranti vide EU kao mjesto gdje se živi dobro, no to nosi i neke probleme, na granici sa Slovenijom povučena je žilet-žica, a to se ne bi smjelo događati", rekao je Beljak. Dodao je i kako nikada prije granica nije izgledala kao konclogor te da će se boriti protiv takvog ponašanja susjeda. Beljak glavnim krivcem za "sve loše u ovoj državi, pa i za skretanje s puta", drži HDZ. Govoreći o predstojećim europarlamentarnim izborima, šef HSS-a rekao je kako će tri liste sigurno proći - HDZ-ova, SDP-ova i lista Amsterdamske koalicije. H
Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om