Regija
GRADSKO VIJEĆE ĐAKOVA

Grad kupio PAN-ov lokal s bubnja kako bi otvorio dječji vrtić
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Za poslovni prostor Sjever Grad je ponudio 510.000 kuna, a rok za uplatu je 45 dana. U njemu će biti vrtić za naselje Sjever
ĐAKOVO - Na prošlotjednoj dražbi za imovinu Pan-Trgoprometa u stečaju Grad Đakovo dao je najbolju ponudu – 510.000 kuna za poslovni prostor Sjever, a za potrebe rješavanja problema vrtića u istoimenom dijelu grada. Izvijestio je o tome na Gradskom vijeću u petak gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ), dodavši da je početna cijena bila 1,3 milijuna kuna, da na dosadašnjim dražbama nije bilo ponuda, a sada ih je bilo pet.- Naselje Sjever već dugo ima potrebu za vrtićem, a najbliži mu je Mažuranac, no ima samo dvije vrtićke skupine - kaže Mandarić. Ove godine, najavljuje, bit će riješeni projekt i dozvole, a nagodinu će Grad čekati priliku za sredstva Ministarstva za demografiju. Rok za uplatu 510.000 kuna je 45 dana.

Promjena banke
Sjednica je počela aktulacem, pitanjem Zorana Vinkovića (Srcem za Đakovo) "koliko još članova s liste koja je dobila izbore nije zaposleno pri Gradu", za što traži pisani odgovor. Florijana Eberhardta (HSS) zanima gradnja glazbene škole, a Mandarić odgovara da će Grad sa Županijom raditi da se ona što prije sagradi. Ankica Mandić (HNS) pita koji je motiv Grada da mijenja poslovni račun, tj. banku, zašto o tome nije izviješteno Gradsko vijeće. Mandarić odgovara da se o tome već govorilo na GV-u, da je potez potaknut refinanciranjem gradskog kredita iz 2010. godine kreditom s manjim kamatama. Zatražene su tri ponude, naglasio je, a najpovoljnija je bila ona ZABA-e, u kojoj je bio zaposlenik.

- Zbog toga sam u siječnju zatražio stav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, čije je očitovanje od 1. veljače, gdje se kaže da Grad to može učiniti, samo da ja kao ex zaposlenik te banke moram biti izuzet iz odlučivanja pa sam za to odabrao zamjenika. Odabir je to kreditora za refinanciranje kredita iz 2010. - odgovara Mandarić Dodaje, o tome je dužan izvijestiti između dviju sjednica GV-a, "što je danas i učinio". U nastavku je rekao i da ima raskinut ugovor s bankom u kojoj je radio s mogućnošću povrata u roku od 15 dana nakon isteka dužnosti.

Dvjesto prekršaja
Ljiljana Pološki Jurjević (HNS) zatražila je izvješće o radu komunalnih/prometnih redara, jesu li i koliko dosad ispisali opomena/kazni jer da se "može čuti kako ih se zove – gradski manekeni". Pročelnik gradskog komunalnog odjela Damir Burilo rekao je okvirno da su evidentirali oko 200 prekršaja. Ivan Drobina (HDSSB), uz ostalo, podsjeća na kršenje zabrane prometa u Tomislavovoj kod škola, a Sanju Bježančević (SDP) zanima na što se za otvaranja 12. Dioniza odnosila poruka o brendiranju grada. Mandarić odgovara da je pritom dekanica osječke Akademije za umjetnost mislila da se veći dio organizacije Dioniza ubuduće prebaci na Grad. Danko Kočiš (SDP) ukazuje na oštećenja prometnih znakova, a Natalija Bošnjaković (Most) pita hoće li rekonstrukcija Gupčeve obuhvatiti i problem parkinga kod dvorane te hoće li se nastaviti gradnja Račanove ulice.

- Je li za kredit iz 2010., a koji Grad sada refinancira, prikupljeno više ponuda te je li trošen namjenski? - pita Josip Tomičić (HDZ).

- Nije još refinanciran, još nije podignut kredit za to, a kazna za nenamjensko trošenje je plaćena - odgovara Mandarić.

Branko Kolak (HDZ) pita koliko je ex uprava Univerzala podigla kredita u četiri godine, na što Stjepan Ripić odgovara da je 2015., 2016. i do travanja 2017. podignuto 10,100.000 kuna kredita. Ivica Slišković (HDZ) i Zoran Vinković suprostavili su se oko toga koliko se gradilo prije, a koliko se gradi sada u gradu.

Suzana Župan
ZAISKRILO IZMEĐU MANDIĆ I GALIĆA
Ankica Mandić je preko medija nakon sjednice, koju je prije kraja, kaže, napustila zbog bronhitisa, zamjenika gradonačelnika Antuna Galića (HDZ) pitala na što je mislio kada joj je “dobacio ‘A na točki o dadiljama nećete ostati!?’”.

- Dobacivao je to kao ta me tema ne zanima jer suprug i ja nemamo djece. Smatram to seksizmom - kaže Mandić.

- Bože sačuvaj da sam na to pomislio! Žao mi je ako je to tako shvatila. Rekao sam to misleći da nas što više podrži točku oko dadilja kao pozitivnu stvar. I sam sam kao otac osjetljiv na temu djece - odgovara Galić.
Dobitnici priznanja
Usvojen je Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada za 2019. Deset je dobitnika – Iva Mijakić, Ana Švegli, Tomislav Milanović, ŽVS Đakovčanke, Srednja strukovna škola A. Horvata, Vasilije Topalović, Dajana Zeko, Teodor Horvat, Marijana Matijević i posthumno Jozo Mikić.
Ove godine bit će riješeni projekt i dozvole za vrtić, a 2020. će čekati priliku za novac resornog ministarstva
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike