Regija
U BLAGDANSKOM DUHU

Na sajmu donirali priloge
Udruzi za Downov sindrom
Objavljeno 14. travnja, 2019.
VIROVITICA - Novouređena šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici proteklog je vikenda bila u znaku šarenih pisanica, rukotvorina, domaćih delicija, glazbe i dječjeg smijeha. Naime, udruge, škole i brojni kreativci, njegujući blagdanski duh, predstavili su se Virovitičanima na Uskrsnom sajmu. Sajam je organizirala Kreativna udruga Unikat u suradnji s Gradom, gradskom Turističkom zajednicom te tvrtkom Flora VTC. Tradicionalno, sajam je okupio škole, obrtnike i udruge, a obišli su ga i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac te direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević.

- Veseli nas što se unatoč hladnom i oblačnom vremenu okupilo dosta ljudi. Drago mi je da su se odazvali i naši domaći izlagači, kao i gosti iz Koprivnice, Daruvara i Osijeka. Ovdje je i naš Dječji vrtić Cvrčak, koji je osmislio zanimljive igre za naše najmlađe, a svi posjetitelji mogli su se zasladiti domaćim specijalitetima i tradicionalnim kolačima na štandu Strukovne škole Virovitica - rekla je Jasna Baranjec Keserica, predsjednica Kreativne udruge Unikat. Udruga se predstavila svojim i nadaleko poznatim nakitom, a na sajmu su se mogli kupiti i domaći med, razne uskrsne dekoracije… Zanimljivo je bilo i na štandu Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, gdje su izloženi drveni stolići, stolice, kućice za ptice te jedinstvene i inovativne saonice "i za snijeg i za asfalt". Posjetitelji sajma su dobrovoljnim prilogom mogli pomoći i radu Udruge za Down sindrom Virovitičko-podravske županije, koja je izložila svoje rukotvorine. Na sajmu su se svi mogli prisjetiti ili naučiti ponešto o starim običajima, a za to se pobrinula Strukovna škola Virovitica.

- Predstavili smo jedan običaj koji je sveprisutan u našoj zemlji, a radi se o umivanju u cvjetnoj vodi u kojoj su se noć prije umivali anđeli. Naime, vrijedne majke su u subotu prije Cvjetnice brale cvijeće te ga u posudi s vodom ostavljale na prozoru. U noći bi dolazili anđeli i umivali se u toj vodi, a ujutro bi se u toj blagoslovljenoj vodi umivali svi ukućani – kaže Ljubica Mihaljević, profesorica Strukovne škole.

Organizatori su i ovaj put mislili na najmlađe posjetitelje te je tako održana kreativna radionica o temi Uskrsa, Moja pisanica. Dječji vrtić Cvrčak pripremio je radionicu, kao i zanimljive igre koje su vodile tete iz vrtića, a Unikat je organizirao i nagradnu igru Pronađi jaje. Cjelokupan ugođaj na sajmu svojim razigranim plesnim pokretima upotpunile su Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica. V.G.
Možda ste propustili...

ŽUPANJA SE PRISJETILA OBRANE OD POPLAVE 2014.

Zadržali duh zajedništva

GIMNAZIJALCI OSVOJILI PRIZNANJA NA BROJNIM NATJECANJIMA

Veliko znanje i uporan rad donijeli prestižne nagrade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRABRI KONTAKT-POLICAJAC

Milan Rončević spasio
čovjeka iz goruće kuće

2

NA PRODAJU 33 STANA

Stanove HZMO-a Grad neće dobiti u vlasništvo

3

UDRUGA KOJA ŠIRI ENTUZIJAZAM I POMAŽE ZAJEDNICI

“Avantura” - dokaz da mladi mogu dobro živjeti u selu