Regija
U BLAGDANSKOM DUHU

Na sajmu donirali priloge
Udruzi za Downov sindrom
Objavljeno 14. travnja, 2019.
VIROVITICA - Novouređena šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici proteklog je vikenda bila u znaku šarenih pisanica, rukotvorina, domaćih delicija, glazbe i dječjeg smijeha. Naime, udruge, škole i brojni kreativci, njegujući blagdanski duh, predstavili su se Virovitičanima na Uskrsnom sajmu. Sajam je organizirala Kreativna udruga Unikat u suradnji s Gradom, gradskom Turističkom zajednicom te tvrtkom Flora VTC. Tradicionalno, sajam je okupio škole, obrtnike i udruge, a obišli su ga i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac te direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević.

- Veseli nas što se unatoč hladnom i oblačnom vremenu okupilo dosta ljudi. Drago mi je da su se odazvali i naši domaći izlagači, kao i gosti iz Koprivnice, Daruvara i Osijeka. Ovdje je i naš Dječji vrtić Cvrčak, koji je osmislio zanimljive igre za naše najmlađe, a svi posjetitelji mogli su se zasladiti domaćim specijalitetima i tradicionalnim kolačima na štandu Strukovne škole Virovitica - rekla je Jasna Baranjec Keserica, predsjednica Kreativne udruge Unikat. Udruga se predstavila svojim i nadaleko poznatim nakitom, a na sajmu su se mogli kupiti i domaći med, razne uskrsne dekoracije… Zanimljivo je bilo i na štandu Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, gdje su izloženi drveni stolići, stolice, kućice za ptice te jedinstvene i inovativne saonice "i za snijeg i za asfalt". Posjetitelji sajma su dobrovoljnim prilogom mogli pomoći i radu Udruge za Down sindrom Virovitičko-podravske županije, koja je izložila svoje rukotvorine. Na sajmu su se svi mogli prisjetiti ili naučiti ponešto o starim običajima, a za to se pobrinula Strukovna škola Virovitica.

- Predstavili smo jedan običaj koji je sveprisutan u našoj zemlji, a radi se o umivanju u cvjetnoj vodi u kojoj su se noć prije umivali anđeli. Naime, vrijedne majke su u subotu prije Cvjetnice brale cvijeće te ga u posudi s vodom ostavljale na prozoru. U noći bi dolazili anđeli i umivali se u toj vodi, a ujutro bi se u toj blagoslovljenoj vodi umivali svi ukućani – kaže Ljubica Mihaljević, profesorica Strukovne škole.

Organizatori su i ovaj put mislili na najmlađe posjetitelje te je tako održana kreativna radionica o temi Uskrsa, Moja pisanica. Dječji vrtić Cvrčak pripremio je radionicu, kao i zanimljive igre koje su vodile tete iz vrtića, a Unikat je organizirao i nagradnu igru Pronađi jaje. Cjelokupan ugođaj na sajmu svojim razigranim plesnim pokretima upotpunile su Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike