Osijek
EDUKACIJA U ORGANIZACIJI UDRUGE RODA

Samo 10 do 20 posto roditelja
pravilno koristi autosjedalicu
Objavljeno 14. travnja, 2019.
Na dvorišnom parkiralištu Filozofskog fakultet u Osijeku udruga RODA organizirala je besplatan pregled dječjih autosjedalica. Unatoč ružnom vremenu nije manjkalo Osječana koji su se odazvali ovoj akciji.

“Pregled prije svega služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 do 20 posto, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge RODA ovakvim pregledima nastoje povećati”, poručili su iz Udruge uz upozorenje kako je stradanje djece u prometu vodeći pojedinačni uzrok smrti djece do 14 godina u Hrvatskoj, a unutar ove kategorije stradavanje u svojstvu putnika najčešći je uzrok smrti i ozljeda.

Stoga, ističu iz RODA-e, ovakvim se akcijama nastoji podići svijest među roditeljima i u javnosti općenito o važnosti dječjih autosjedalica te njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika zbog prometnih nesreća te pružiti roditeljima relevantne, pravilne informacije o važnosti korištenja dječjih autosjedalica.I.Sl.
Najčitanije iz rubrike