Svijet
ČUVARI PROGOVORILI O EKSCENTRIČNOM PONAŠANJU

Ekvador potrošio čak 6,2 milijuna dolara na Assangea
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Boravak Juliana Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu pokazao se vrlo skup, a uz to je svojim ekscentričnim ponašanjem živcirao osoblje ambasade, piše u nedjelju španjolski El Pais, pozivajući se na tjelohranitelje poznatog "zviždača".

Assange, australski državljanin, utočište od sudskog progona pronašao je u ekvadorskoj ambasadi i tamo je proveo sedam godina. No, u četvrtak je osnivača WikiLeaksa odvukla britanska policija nakon što mu je Quito ukinuo azilantski status.

Njegovi španjolski tjelohranitelji prepričavaju da su 2016. morali iz Španjolske dovesti vodoinstalatera kako bi popravio Assangeov zahod. Samo to je koštalo 4500 dolara. Lokalni majstor nije angažiran, jer je postojao strah da će postaviti prislušne uređaje u veleposlanstvo. No, to nije jedina anegdota sa zahodom. Assange, naime, nije puštao vodu nakon korištenja zahoda, a u njegovo ekscentrično ponašanje čuvari ubrajaju i davanje intervjua u gaćama. Posjećivale su ga mnoge zvijezde, poput Lady Gage, Yoko Ono i njezinog sina Seana Lennona, dizajnerice Viviene Westwood te brojnih novinara. Za televizijske intervjue odjenuo bi majicu, a i dolje je imao samo gaće. Osoblje veleposlanstva je iritirao i kuhanjem u sobičku na malom električnom kuhalu. Vrijeme je provodio vozeći skateboard po hodnicima i loptajući se. Njegov tim za sigurnost iz Cadiza plaćala je tajna služba u Quitu. Njihova misija okončana je 2017. kada je vlast u Ekvadoru preuzeo umjereni predsjednik Lenin Moreno, nasljedivši ljevičara Rafaela Correa.

Morenov izbor 2017. za predsjednika Ekvadora promijenio je sve. Suprotno očekivanjima, velik Corrrein raskinuo je sa svojim mentorom i počela je bitka za vlast koja je podijelila ljevicu koja je vladala tom zemljom od 2007.

Ekvadorski predsjednik distancirao se od venezuelskog predsjednika Chaveza, normalizirao odnose sa SAD-om i MMF-om. Correa je pak morao ostati u Belgiji gdje je pobjegao kako bi izbjegao kazneni progon, jer je bio optužen da je nakratko oteo jednog svojeg protivnika. Bivši predsjednik u četvrtak je optužio svojeg nasljednika da je odgovoran za Assangeovo uhićenje, kritizirajući njegovu "ljudsku bijedu" i "zločin koje čovječanstvo nikada neće zaboraviti".

Između 2012. i 2018., Quito je potrošio 6,2 milijuna dolara za osiguranje i svakodnevne životne troškove svoga gosta, prema podacima ekvadorskog ministarstva vanjskih poslova. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADIMIR PUTIN:

Rusija će testirati rakete

2

TALIJANSKI DESNIČARSKI LIDER

Salviniju pala popularnost

3

NUKLEARNA ELEKTRANA

Slovenija želi graditi drugi blok Krškog