Zdravlje
ZNANSTVENICI DOKAZALI

Psi mogu nanjušiti napadaj epilepsije
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Francuski znanstvenici tvrde da raspolažu dokazima prema kojima psi mogu nepogrešivo "nanjušiti" poseban miris što ga emitira pacijent neposredno prije epileptičnog napadaja, prenosi BBC. Grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Rennesu nada se da bi to otkriće moglo pomoći da se predvide napadaji osoba koje boluju od epilepsije. Otprije je poznato da psi mogu "namirisati" bolesti poput nekih vrsta raka, potom Parkinsonovu bolest, malariju i dijabetes. Epilepsiju izaziva poremećaj električnih signala u mozgu. Neke se obitelji u kojima ima slučajeva epilepsije, već oslanjaju na životinje u ovakvim slučajevima. Pas koji spava u dječjoj sobi ostale članove obitelji može upozoriti na potencijalni epileptični napadaj koji se može dogoditi usred noći.

U sklopu posljednje studije tvrtka Medical Mutts iz Indianapolisa, čiji se zaposlenici bave treniranjem pasa, obučila je pet pasa da prepoznaju miris znoja pacijenta koji ima napadaj. Psima je na izbor dano sedam uzoraka znoja prikupljenih od drugih pacijenata dok su se opuštali, vježbali ili imali epileptični napadaj. Dva psa prepoznala su uzorak uzet za vrijeme epileptičnog napadaja u dvije trećine slučajeva, a preostalo troje u sto posto slučajeva bilo je u pravu. "Rezultat je vrlo jasan i prvi je korak u identificiranju mirisa specifičnog za napadaj. No to zahtijeva detaljnu kemijsku analizu koja će omogućiti otkrivanje specifičnih spojeva", kažu znanstvenici.

"Potrebno je provesti dodatna istraživanja, no moguće je da promjena elektroaktivnosti pokreće otpuštanje nekih neurohormona koji su okidač specifičnog mirisa ili se povezuju s molekulama koje se opet povezuju sa stresom. Svakako treba razmotriti sve hipoteze", kaže dr. Amelie Catala sa Sveučilišta u Rennesu. H
Možda ste propustili...

NACIONALNI PROGRAM PROMICANJA ZDRAVLJA ‘’ŽIVJETI ZDRAVO’’

Jeste li danas popili osam čaša vode, jer potrebe za vodom su povećane u toplijim mjesecima

TREBA PITI VIŠE VODE

Borba s neugodnim zadahom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana