Osijek
ŠARANA JAJA BOJAMA GRADA

Osamnaest manjina predstavilo tradicijske uskrsne običaje
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Osijek je jedini grad u Republici Hrvatskoj u kojem žive sve nacionalne manjine zastupljene u Ustavu Republike Hrvatske. Ne čudi stoga da interes za tradicionalnu manifestaciju „Šarana jaja bojama grada” u kojoj svoju gastronomiju i tradicijske običaje predstavljaju nacionalne manjine, ne jenjava. Tako ni kiši unatoč koja je rominjala u subotu prijepodne na glavnom osječkom trgu nije manjkalo posjetitelja koji su došli podržati nacionalne manjine, kušati delicije na njihovim stolovima, vidjeti uskrsne običaje i poslušati njihovu tradicijsku glazbu.

- Ovo je mala obljetnica ove manifestacije kojoj smo ove godine promijenili koncepciju. Prijašnji ovakvi događaji prerasli su u veliki sajam koji je objedinjavao stotinjak štandova, no izvorna nam je ideja prikazati običaje naših nacionalnih manjina. Na taj način autohtone skupine koje njeguju tradiciju i običaje nisu se isticale, a sad smo napravili jedan bijelo-plavi krug koji okuplja 18 sudionika koji njeguju svoju tradiciju, pojasnio je Željko Lončar, pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Osijeka.


Na jednome mjestu tako su se okupii Zavičajna udruga Gibarac, Slovensko-kulturno društvo „Stanko Vraz” Osijek, UKPD Lesja Ukrajinka Osijek, ali i brojni drugi predstavnici nacionalnih manjina koji su pokazali svoja umijeća izrade pisanica, ali i pripreme raznih delicija. Pridružili su im se i učenici, konkretno Osnovne škole „Svete Ane” koja godinama surađuje s Njemačkom zajednicom Zemaljska udruga Podunavskih Švaba. Profesorica njemačkog jezika Karmen Jašarević tako je pojasnila kako su učenici izrađivali pisanice i brojne druge uskrsne ukrase, dok su roditelji sudjelovali pečenjem kolača.

A delicija nije nedostajalo niti na štandu MKD „Braća Miladinovci”, poznatom po ukusnim jelima, od kojih je godinama najtraženije gravče na tavče. - Pravili smo i palačinke sa sirom, sa bijelim lukom, orasima, sarmice od zelja, pite i brojne druge specijalitete, pojasnila je članica Društva Paca Bolješić za čijim su se štandom isticale tradicionalno crvene makedonske pisanice. I na ostalim štandovima prezentirani su brojni tradicijski običaji, a kako ove godine nije organizirano proglašenje najbolje pisanice, mogli smo se složiti da sve ondje izložene zaslužuju pobjedu. M. Mihelić

Pjesma i ples

Baštinu kulturno-umjetničkih društava na Trgu Ante Starčevića uz buran pljesak pokazali su predstavnici njemačke, ukrajinske, slovačke, češke, srpske i makedonske manjine te Etno Šokadija Osijek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike