Novosti
KOMEMORACIJA U JASENOVCU

Kraus pozvao na poštivanje zakona Republike Hrvatske i zaustavljanje revizionizma
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus upozorio je u petak na komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu hrvatsku vlast da se revizija povijesti u Hrvatskoj nastavlja, a zbog nedjelovanja državnih institucija ekstremna desnica postaje sve agresivnija, stoga ju je pozvao da to zaustavi i poštuje hrvatske zakone.


Govoreći na komemoraciji koju su organizirale udruge "u ime naroda žrtava Roma, Srba i Židova, te Hrvata protivnika režima NDH", Kraus je podsjetio da su udruge potomaka žrtava zločinačke NDH po četvrti put same i poručio da neće sudjelovati na službenoj komemoraciji "dok se pozdrav ‘Za dom spremni‘ ne makne iz upotrebe“.


Obraćajući se preživjelim logorašima, članovima obitelji, uzvanicima, veleposlanicima i povjerenici Vijeća Europe za ljudska prava Dunji Mijatović, Kraus je ocijenio kako je u proteklih godinu dana situacija postala još gora. "Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu u povodu 10. travnja, osnutka postrojbe HOS-a ‘Rafael vitez Boban‘ i NDH, uz sve počasti i nazočnost gradske vlasti HDZ-a i zaštitu policije. Istom prigodom saborski zastupnik objavljuje pismo koje završava poznatim pozdravom ‘Za dom spremni‘. Reakcije nema", kazao je Kraus, i zapitao: "Do kada, ministre policije, gospodine predsjedniče Vlade? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe DORH-u na osnovu zakona RH?", Poručio je vlasti da bi "vjerojatno bili zajedno u nedjelju u Jasenovcu" da su toliko truda upotrijebili za dogovor s danas okupljenim udrugama koliko su upotrijebili da se održi komemoracija na blajburškom polju. Naglasio je da nikada nisu izjednačavali hrvatski narod s NDH-om, ustaštvom i genocidom, ali nikada neće prihvatiti da su žrtve Jasenovca, blajburškog polja, Tezna i Macelja isto.


"Treba učiniti samo jedno - poštovati i provoditi Ustav i zakone Republike Hrvatske kojih se ne pridržavate, ali austrijske ćete poštovati i pridržavati ih se", poručio je Kraus.


Podsjetio je kako je u logoru smrti, kako je to utvrđeno do ožujka 2014., umoreno 83.145 osoba s imenom i prezimenom, i izrazio očekivanja da Hrvatska bude zemlja u kojoj se pridržavaju i provode ustavne i zakonske odredbe, kazao je Kraus uime udruga organizatora skupa: Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Koordinacije židovskih općina u RH, Srpskog narodnog vijeća i Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara“. Po kišnom i prohladnom vremenu prethodno su poglavari i svećenici triju vjeroispovijedi održali molitvu za žrtve fašističkih zločina, a svečanost je završila polaganjem cvijeća pod Cvijet u spomen-području.


Kraus je optužio i "visokopozicionirane ljude u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova" da su zvali strane veleposlanike u Hrvatskoj kako bi ih odgovorili od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu koju su, odvojeno od državne komemoracije, organizirali predstavnici manjina i antifašisti. Unatoč navodnom pozivu da ne dođu na komemoraciju, predstavnici stranih veleposlanstava došli su na komemoraciju - u Jasenovac su stigli predstavnici veleposlanstava Izraela, Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije, Srbije, Slovenije, Njemačke, Francuske i Australije.


I predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac potvrdio je kako je čuo za navodno pozivanje stranih ambasadora da ne dođu na neslužbenu komemoraciju. ‘‘Čuo sam da je toga bilo, i ako je toga bilo, i ako su to radili predstavnici državne vlasti, ne služi im na čast i pokazuje koliko duboko ne razumiju smisao ovog okupljanja i koliko duboko ne razumiju koji je njihov posao", rekao je Pupovac. "Nismo se okupili da napravimo štetu svojoj zemlji i da slavimo ljagu. Okupili smo se kako bismo svoju zemlju oslobodili od onih koji tu ljagu šire i nanose štetu Hrvatskoj", kazao je.
Vuk Tešija
Ognjen Kraus podsjetio je kako je u logoru smrti, kako je to utvrđeno do ožujka 2014., umoreno 83.145 osoba s imenom i prezimenom
MVEP odbacuje tvrdnje
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) odbacilo je optužbe da je zvalo strane veleposlanike i odgovaralo ih od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu koju su, odvojeno od državne, organizirali predstavnici manjina i antifašisti. Kažu da su nekoliko veleposlanika pozvali na službeno obilježavanje koje će se održati u nedjelju, ali potpuno odbacuju navode da su ih odgovarali od odlaska na onu u petak.
Možda ste propustili...

ECB UGASIO WEB-STRANICU

Hakerski napad na Europsku banku

LIJEKOVI DOSTUPNI OD PETKA U 15 SATI

Srušio se sustav za izdavanje lijekova