Novosti
SAMO RACIONALIZACIJA

Ministarstvo ne ukida mrežu školskih ustanova
Objavljeno 13. travnja, 2019.
HNS-ova saborska zastupnica Božica Makar u petak je odbacila prozivke da Ministarstvo obrazovanja planira ukinuti pojedine škole, ističući da mjerom racionalizacije mreže školskih ustanova želi omogućiti jednaku kvalitetu obrazovanja u cijeloj Hrvatskoj.


Makar se u slobodnoj raspravi u Saboru osvrnula na sve brojnije prozivke predstavnika područnih škola da Ministarstvo planira ukinuti osnovne škole s manjim brojem učenika jer nisu rentabilne ni ekonomski opravdane, te istaknula da Ministarstvo "ništa ne ukida, nego racionalizira mrežu školskih ustanova". Pojasnila je kako je Ministarstvo izradilo smjernice i uputilo ih u e-savjetovanje kako bi se ostvarila optimalna iskoristivost i jednaka dostupnost kvalitete obrazovanja, te jednaka mogućnost školovanja učenika u skladu s europskim standardima bez obzira na to gdje žive. "Potrebna je i kvalitetnija opremljenost škola, njihovo okrupnjavanje i racionalizacija", poručila je Makar.
Napomenula je kako se rad u jednoj školskoj smjeni planira postići u idućih deset godina, podsjećajući kako danas neke škole rade i u tri smjene. Stoga potrebnim smatra postići optimalnu iskorištenost školskih kapaciteta, pri čemu osnivači škola (županije, gradovi i općine) najbolje znaju kakvo je stanje na njihovu području. H