Novosti
EUROPSKI PARLAMENT PRIPREMA SE ZA IZBORE

Prava građana na prvom su mjestu
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Nedugo uoči summita Europske unije, na kojemu je sredinom tjedna odlučeno da se Brexit odgađa do 31. listopada, odnosno do 1. lipnja ako Velika Britanija ne bude sudjelovala na izborima za Europski parlament, u Bruxellesu je održan seminar za medije "EU - Odaberi svoju budućnost", na kojemu su, između ostalih, nastupili Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, i Michel Barnier, glavni pregovarač EU-a za Brexit.

Na seminaru su predstavnici europskih institucija upozorili kako su nadolazeći izbori za Europski parlament "najvažniji do sada", jer će u sljedećih pet godina EU nastojati stabilizirati zategnute odnose sa SAD-om, Kinom i Rusijom, a Brexit, kojega mnogi očekuju, ali ga se i pribojavaju, sa sobom će povući konkretna pitanja o benefitima članstva u EU. U tom kontekstu frustrirani predstavnici EU-a neslužbeno su zaključili kako Brexit donosi "lose-lose" situaciju, koja nikome ne donosi dobrobit, ali se sveobuhvatnim sporazumom o "rastavi" EU itekako osigurala, stavljajući fokus na očuvanje prava građana, pokraj jasne financijske nagodbe, definiranja razdoblja tranzicije i cjelokupnog zakonodavstva, dok je problem tržišta i granice s Irskom i Sjevernom Irskom još ostao donekle otvoren.

Što se tiče samog izgleda Europskog parlamenta, naglašeno je kako će od 705 mjesta, u slučaju Brexita, liberali najvjerojatnije imati presudnu važnost u donošenju odluka, a iako se očekuje povećanje broja konzervativaca na 25 posto ukupnih mjesta u parlamentu, njihovo konkretno djelovanje je malo vjerojatno zbog fragmentiranosti skupina. Dakle, predviđa se raznovrsniji parlament, u kojemu će se povećati i broj "drugih", nerazvrstanih stranaka, dok se zaključuje kako uz velike koalicije i promjene, slijedi i prestanak potpune dominacije pučana i socijalista. M.Mandić
Možda ste propustili...