Regija
DOKUMENTARNI FILM O FLAVIJANU ŠOLCU

"Dobri pastir" za crkvu Gospe Fatimske dozvolu tražio od Josipa Broza Tita
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Film se temelji na intimnoj verziji Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka
TOVARNIK - Fra Flavijana Šolca (1933., Virovitica - 2017., Varaždin) nazivali su "dobrim pastirom" jer je cijelog svog svećeničkog života neumorno skrbio o vjernicima, gdje se posebno ističe njegov pastoralni rad od 1960-ih godina u Vukovaru i potom u Iloku, dok je u Domovinskom ratu duhovno snažio prognanike s istoka Slavonije. Pratio ga je i epitet "hrabrog svećenika" jer je, u crkvi nesklonim vremenima u doba bivše Jugoslavije, sagradio crkvu Gospe Fatimske u vukovarskoj četvrti Borovo naselje.

Herojsko djelo

Za gradnju crkve taj je svećenik 1967. godine dozvolu tražio - i od Kabineta predsjednika tadašnje SFRJ Josipa Broza Tita. I "Glas Koncila" svojedobno je prenio svjedočenje fra Šolca kako su prethodno "pet godina trajala dopisivanja" s tadašnjim vukovarskim vlastima da bi "gle čuda, stigao pozitivan odgovor iz Beograda". "Punih 14 godina trajala je gradnja crkve, a 1981. bila je i posveta. Nitko sretniji od mene!", svjedočio je fra Šolc, dodajući da su, narod i on, mukotrpno svih tih godina gradili crkvu Gospe Fatimske. Snalažljivi pater Flavijan je, uz blagoslov Biskupije, obišao čak 132 župe po Slavoniji i dalje po Hrvatskoj skupljajući za gradnju priloge vjernika. No u agresiji s početka 90-ih i crkvu je snašla tragična sudbina. "Bio je to najrazrušeniji sakralni objekt u Vukovaru 1991. godine", zapisao je među vjernicima poštovani i omiljeni pater Flavijan, koji je u župi u Borovu naselju proveo - 22 godine, 2 mjeseca i 2 dana. Na temeljima posve razorene sagrađena je nakon rata nova crkva Gospe Fatimske.


- Gradnja crkve je herojsko djelo uzme li se u obzir da je pater Flavijan uspio sagraditi tu velebnu crkvu i samostan u vrijeme i u okružju u kojem je vladala protukatolička orijentacija - kazat će producent upravo dovršenog dokumentarnog filma pod nazivom "Dobri pastir", Antun Ivanković iz Udruge "Dr. Ante Starčević" iz Tovarnika.


Dokumentarni flm počeo se snimati prije pet godina pa su u 52-minutnom uratku i svjedočenja o gradnji crkve i samog fra Šolca, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u studenome 2017. u varaždinskoj bolnici. Ivanković kazuje i kako se, desetljećima kasnije, prvi put u filmu pokazuju i arhivske fotografije iz vremena gradnje crkve, koju su, dodaje, gradili vjernici dolazeći na gradilište poslije odrađene smjene u tvornici "Borovo". Kako se navodi, dokumentarac redatelja Srđana Segarića prati kronologiju života fra Šolca, kao i teškoće komunističkog vremena i Domovinskog rata u kojima je "branio katoličku vjeru, i ljudsko dostojanstvo svake osobe".
Arhivska građa

- Scenarij filma temelji se na intimnoj verziji Flavijanova života kroz autentične iskaze svjedoka tog vremena. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi - fotografijama, dokumentima i filmskim zapisima, a arhivskim snimkama pokrivene su i lokacije u kojima je taj hrabri čovjek boravio i djelovao (Virovitica, Zagreb, Vukovar - Borovo naselje, Ilok, Rijeka) - ustvrdio je producent Ivanković.


Kako se navodi uoči premijere filma "Dobri pastir" koja se uskoro očekuje upravo u Borovu naselju, fra Favijan Šolc još je kao mladić stupio u franjevački red, zaređen je 1952. u Zagrebu, a 1962. dolazi u Borovo naselje "s teškim zadatkom da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice ‘Borovo‘", gdje "uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i izgraditi crkvu Gospe Fatimske". U Ilok dolazi pater Flavijan 1984. za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre. Sve godine progonstva bio je "oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja, podržavajući vjeru u povratak". U Ilok se vraća u proljeće 1998., gdje djeluje kao vjeroučitelj.
- Dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu dojmljivo je svjedočanstvo o svećeniku koji je u teškim i olovnim vremenima u kojima se našao hrvatski narod na prostoru bivše države sav svoj život posvetio istom tom narodu da mu prenese i sačuva vjeru - kazao je Ivanković o filmu koji će biti predstavljen širom Hrvatske, a snimljen je sa "skromnim budžetom". Inače, tovarnička Udruga "Dr. Ante Starčević" za promicanje istine o Domovinskom ratu potpisuje produkciju 7 dokumentarnih filmova, među kojima je i film o jedinom svećeniku ubijenom u ratu ‘91, tovarničkom župniku vlč. Ivanu Buriku, kao i višestruko nagrađivani, u Hrvatskoj i svijetu, film "Sve je bio dobar san" o francuskom dragovoljcu u obrani Vukovara, J. M. Nicolieru, ubijenom na Ovčari.
Sanja Butigan
7

dokumentarnih filmova dovršeno je dosad u produkciji tovarničke Udruge "Dr. Ante Starčević" za promicanje istine o Domovinskom ratu
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana