Osijek
NOVI PRAVILNIK ZA RODITELJE DV-A OSIJEK

Vrtić subotom uz potvrdu poslodavca od oba roditelja
Objavljeno 13. travnja, 2019.
U novom Pravilniku formalizirana je i odredba o besplatnom srpnju i kolovozu

Uoči redovitih upisa u gradske vrtiće za sljedeću pedagošku godinu, Grad Osijek objavio je Nacrt Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek. Njime su formalizirane odredbe koje se već neko vrijeme primjenjuju, no puno je i novosti.

"U prijedlogu novih Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek cijena koštanja usluge Dječjeg vrtića Osijek neće se mijenjati, a nastojalo se i dalje voditi računa o osjetljivim kategorijama naših sugrađana, pa su olakšicama u plaćanju obuhvaćeni korisnici zajamčene minimalne naknade iz sustava socijalne skrbi, samohrani roditelji, jednoroditeljske obitelji, invalidi s utvrđenim stupnjem invaliditeta 3 i 4 (oštećenja od 50 do 100 posto), obitelji s više djece, novozaposleni roditelji. Osim navedenih olakšica Pravilima je određen postupak u slučaju izostanka djeteta zbog bolesti ili godišnjeg odmora, način plaćanja usluge, način prekida korištenja usluge, uplata predujma i mogućnost rezervacije mjesta", poručuju iz Grada Osijeka.

Analizom starih i novih uvjeta uočava se niz novina.

Utvrđivanje cijene
Prvo, pri utvrđivanju udjela u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja za roditelja korisnika usluga izbacila se potvrda o visini ukupnih prihoda za sve članove obitelji za prethodnu godinu jer se smatra da ona nije stvarni pokazatelj stanja u obitelji potrebnog za upis djeteta u vrtić u tekućoj godini. Tako bi se visina primanja po članu obitelji ubuduće trebala utvrđivati kao prosjek primanja po osnovi potvrde poslodavca o visini primljenog dohotka u posljednja tri mjeseca i uz priloženu izjavu o broju članova obitelji. I to bez uračunavanja alimentacije i dječjeg doplatka u visinu primanja. Kod utvrđivanja olakšice pri plaćanju redovitog programa za invalide sada se navode stupnjevi invaliditeta 3 i 4, a ne više postotci invalidnosti jer se u nalazu i mišljenju ovlaštenog tijela vještačenja tako izražava invaliditet. U tome kontekstu, ako je dijete korisnik usluge invalid s utvrđenim stupnjem invaliditeta 3 i 4, za njega je vrtić i dalje besplatan. Također se kod olakšice za obitelji s više djece dodalo pojašnjenje da se usluga može koristiti za djecu do 18 godina. Prema novom Pravilniku roditelj korisnik usluge Dječjeg vrtića Osijek čije dijete ne ide u vrtić više od 30 dana zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga plaća cijenu utvrđenu za program poludnevnog boravaka bez ručka, a koja iznosi 400 kuna.

Novost je i da je definirano korištenje usluge subotom koja bi prema novim Pravilima bila dostupna samo roditeljima koji imaju potvrdu od oba poslodavca o radu subotom, odnosno potvrdu jednoga poslodavca u slučaju da dijete živi samo s jednim roditeljem. Također, Pravilima se i službeno uvodi institut "čuvanja mjesta" u vrtiću. Tako roditelj djeteta koje 1. rujna tekuće godine nema punih godinu dana, odnosno šest mjeseci, ima mogućnost plaćati rezervaciju mjesta u iznosu od 200 kuna mjesečno. S time da je pravo na čuvanje mjesta moguće ostvariti do djetetovih napunjenih godinu dana odnosno šest mjeseci, a za navedenu uslugu sklapa se poseban ugovor.

Način i rok uplate
Novim se Pravilima utvrđuje način i rok uplate za roditelja korisnika usluge te postupak u slučaju neplaćanja obveze u roku od 60 dana od dospijeća. Novina je da se promijenio rok za otkazivanje usluge od strane Vrtića, koji je bio 30 dana, a sada je 60 dana. Utvrđuje se i postojanje alternativnog programa Montessori, za koji se roditelj korisnik usluge može odlučiti, a cijena mu je utvrđena s dodatnih 300 kuna na redovnu cijenu programa.

U Nacrt novog Pravilnika uvrštena je i odredba koja je zaživjela još lani - da su roditelji zbog korištenja godišnjeg odmora oslobođeni plaćanja usluge vrtića i jaslica u srpnju i kolovozu ako dijete ne koristi uslugu. No definirano je i kako obitelji koje koriste pravo na besplatan vrtić na temelju prihoda po članu obitelji manjem od 1000 kuna, a jedan ili oba roditelja imaju status nezaposlene osobe, ne ostvaruju pravo pohađanja vrtića tijekom srpnja i kolovoza. Kao i odredba koja se već neko vrijeme primjenjuje, a koja novozaposlene roditelje oslobađa od plaćanja programa ranog i predškolskog odgoja za dijete koje boravi u Dječjem vrtiću Osijek za prvi mjesec po zaposlenju.

Ivana Solar
KOJE SU SVE PREDNOSTI PRI UPISU
Usporedno Grad Osijek objavio je i Nacrt Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić Osijek. Prema tome dokumentu prednost pri upisu redom imaju: djeca s teškoćama u razvoju, djeca s odgodom upisa u prvi razred, djeca zaposlenih roditelja, djeca samohranih roditelja, djeca uzeta na uzdržavanje, djeca iz jednoroditeljskih obitelji, djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca roditelja koji imaju status redovnog studenta-učenika, djeca u godini prije polaska u osnovnu školu, djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu, djeca u udomiteljskim obiteljima, djeca koja žive u težim socijalnim i zdravstvenim prilikama prema preporuci Centra za socijalnu skrb, djeca iz obitelji s troje ili više malodobne djece.
Pravilima se i službeno uvodi institut “čuvanja mjesta” u vrtiću, u iznosu od 200 kuna mjesečno
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike