Osijek
DAN MEDICINSKE ŠKOLE

Umjesto igala i stetoskopa
- narodne nošnje
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Medicinska škola slavi svoj dan spajajući svoju profesiju i tradicionalne slavonske običaje

Medicinska škola Osijek proslavila je u petak, 12. travnja 2019., svoj dan - Dan škole, a on se tradicionalno obilježava u povodu Dana zdravlja, koji je bio u nedjelju, 7. travnja.

”Tema ovogodišnje proslave je Život u Slavoniji, a učenici i nastavnici prikazali su djelovanje aktiva i njihovu ulogu u obrazovnim procesima. Između ostalog, predstavili smo niz radionica: Toplice u Slavoniji jučer i danas; Povijest sestrinstva kroz stoljeća; Povijest liječenja; Poslastice Slavonije; Biljke u službi zdravlja i ljepote; Običaji Reljkovićeva vremena; Slavonska šuma; Fotografije s Papuka, a sve smo zaokružili tradicionalnim plesovima, pjesmom i nošnjama iz naših krajeva. U organizaciju su se uključili svi aktivi, od društvenog i aktiva stranih jezika do zdravstvenog i aktiva sestara, od kojih je svaki u svom području osmislio kako će obilježiti Slavoniju. Budući da je aktiv sestara najveći, odlučili smo zanimljivom radionicom prikazati kako je tekao razvoj sestrinstva na ovim našim prostorima, a prvi podatci koje smo pronašli datiraju još iz 19. stoljeća, što smo prikazali u scenskom nastupu, a pobrinuli smo se i za kostimografiju. Pripreme za sve radionice počele su još početkom godine, kad smo se načelno dogovorili oko teme, međutim posljednjih mjesec dana sve se intenziviralo, jer smo dio uniformi sami šili. Nastojali smo svaku od radionica prikazati što autentičnije, u čemu su pomogli i učenici, koji su, recimo, donijeli vlastite narodne nošnje kako bi što vjernije prikazali naše kulturno bogatstvo. Naša škola sudjeluje u odgojno-obrazovnom procesu više od 70 godina i naša misija je znati, biti, činiti i živjeti za čovjeka”, poručila je ravnateljica Sanja Dravinski.

Ema Nenadić
GLUMILI MEDICINSKE SESTRE U RATU
Sestrinstvo je zahtjevan posao, a osobito zahtjevan bio je prije 200-tinjak godina, na što su nas podsjetili učenici u radionici “Sestrinstvo u 19. stoljeću”. “Prikazali smo sestrinstvo u 19. stoljeću, vježbali smo s mentorima, a pripreme su trajale oko dva tjedna. Kostime, pa i ovaj moj, sestre milosrdnice, posudili smo iz Hrvatskog narodnog kazališta”, istaknula je učenica Tatjana Petrović. Najteži izazov u 20. stoljeću bio je Domovinski rat, a o radionici govori učenica Valentina Grgić. “Mi smo prikazali zbrinjavanje u ratu ozlijeđenog ranjenika, a za vjernost izgleda rana zaslužna je Ivana Simić”, kaže Valentina.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike