Svijet
BRITANSKE TVRTKE ZBOG BREXITA SUOČENE S GOLEMIM PROBLEMIMA

Lagarde: Odgodom Brexita izbjegnut je strašan ishod
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Šestomjesečnom odgodom izlaska Britanije iz Europske unije izbjegava se "strašan ishod", kojim bi rezultirao izlazak bez sporazuma, zbog kojega bi pod još većim pritiskom bila usporena svjetska ekonomija, ali ne otklanja se nesigurnost oko konačnoga ishoda Brexita, rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.


Osim toga taj aranžman ne rješava probleme između Britanije i EU-a, rekla je Lagarde na konferenciji za novinare tijekom proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke. Europski su čelnici u četvrtak dali Britaniji još šest mjeseci da riješi pitanje svojega izlaska iz članstva, ali nije jasno određeno kada i kako će iz njega izići, pa čak ni hoće li se Brexit uopće dogoditi. "Britanija bar neće izići iz EU-a 12. travnja bez sporazuma. To omogućava vrijeme za nastavak razgovora između različitih strana u Britaniji. Vjerojatno i gospodarskim čimbenicima daje vremena da se bolje pripreme za sve opcije, posebno industrijalci i radnici, kako bi pokušali osigurati svoju budućnost", rekla je Lagarde. "Brexit bez sporazuma bio bi strašan ishod", dodala je.


Dok se diljem svijeta više ili manje osjećaju posljedice sage o Brexitu, izlazak iz EU-a najteže je pogodio samu Britaniju, nakon referenduma provedenog u lipnju 2016. Nesigurnost s kojom su suočene britanske tvrtke zbog Brexita "skočila je do neba", naškodivši investicijama i postavivši gospodarskoj produktivnosti dugoročne izazove, rekao je guverner Bank of England Mark Carney na marginama sastanaka MMF-a i Svjetske banke. Premda je rizik od Brexita bez sporazuma smanjen, tek će se vidjeti kako će se iskoristiti to dodatno vrijeme, rekao je Carney.


Lagarde je rekla i to da dioničari MMF-a još nisu odlučili hoće li priznati venezuelskoga oporbenog vođu Juana Guaidoa kao legitimnoga vođu te južnoameričke države, što je nužno da bi joj MMF i Svjetska banka osigurale pomoć. Socijalistička vlada Nicolasa Madura nije zatražila nikakvu pomoć, a Venezuela, koja je uronila u duboku gospodarsku krizu obilježenu velikim nestašicama hrane i lijekova, izbjegava MMF od 2004. Ali MMF je spreman brzo reagirati, čim se donese odluka o priznavanju vodstva, rekla je Lagarde, a njezina stajališta ponovio je i novi predsjednik Svjetske banke David Malpass.


Britanska premijerka Theresa May branila je u četvrtak odluku o odgodi Brexita te je zatražila kompromis o načinu napuštanja EU-a s vođom opozicije, a jedan je torijevac u parlamentu zatražio premijerkinu ostavku. Europska je unija pristala odgoditi Brexit do 31. listopada, a May traži dogovor s laburistima kako bi parlament odobrio njezin tri puta srušeni sporazum s EU-om o načinu napuštanja bloka. "To nije uobičajena britanska politika, postizanje sporazuma neće biti lako jer će za uspjeh trebati kompromisi s obje strane", rekla je May u parlamentu. May je dogovorila odgodu u jutarnjim satima na EU summitu u Bruxellesu, čime je spriječila napuštanje Europske unije bez dogovora u petak, ali je pružila malo novih informacija o tome kako će razriješiti najveću britansku političku krizu u više od 70 godina. Odluka o drugoj odgodi Brexita izazvala je ljutitu reakciju tvrdolinijaša, koji žele napustiti Europsku uniju što je brže moguće. Poznati euroskeptik Bill Cash premijerkin je potez nazvao bijednom predajom.


Opozicijski vođa, čelnik laburista, Jeremy Corbyn bio je kritičan prema potrebi daljnje odgode, ali i svjestan da se mora dalje pregovarati kako bi se izišlo iz slijepe ulice. "Ova druga odgoda u dva tjedna nije samo diplomatski neuspjeh nego je i nova prijelomnica u vladinu pogrešnom vođenju Brexita", rekao je Corbyn.
Hina
Odluka o drugoj odgodi Brexita izazvala je ljutitu reakciju tvrdolinijaša, koji žele napustiti EU što je brže moguće
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike