Učionica
INFORMATIVNI DAN FULBRIGHTOVA PROGRAMA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Predstavljene stipendije za istraživanje u SAD-u
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Dana 21. ožujka 2019. na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i Službom za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održan je događaj pod nazivom Informativni dan Fulbrightova programa (Fulbright Info Day).

Novi natječaj Fulbrightova programa za akademsku godinu 2020./2021. raspisan je 12. ožujka 2019., a svrha Informativnoga dana bila je afirmacija stipendija unutar navedenoga vrhunskoga američkog preddoktorskoga i poslijedoktorskoga programa koji okuplja više od 370 000 sudionika u više od 160 država svijeta. Budući da je događaj bio u prvom redu namijenjen polaznicima poslijediplomskih studija, poseban je naglasak stavljen na mogućnost studiranja, istraživanja i razmjene ideja unutar područja prirodnih znanosti, informatike, inženjerstva i matematike (tzv. STEM) te interdisciplinarnih područja znanosti.

Nakon pozdravne riječi dekana FAZOS-a prof. dr. sc. Krunoslava Zmaića i nekoliko uvodnih riječi nekadašnjega „fulbrajtovca“ doc. dr. sc. Tihomira Živića okupljenima su se obratile predstavnice Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu Laura Gavinski Djuragic, zamjenica voditeljice Odnosa s javnošću te Vanja Ratković, specijalistica za kulturna pitanja, koje su iznijele osnovne podatke koje bi svaki budući podnositelj zahtjeva programa trebao znati. Potom su odgovorile i na pitanja nazočnih. Drugi dio događaja započeo je iskustvima bivših „fulbrajtovki“ sa Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Marije Omazić (Filozofski fakultet Osijek), izv. prof. dr. sc. Jelene Ilić (FAZOS) i doc. dr. sc. Marine Stanić (Ekonomski fakultet u Osijeku). Svrha toga dijela bila je pružiti mogućim podnositeljima zahtjeva programa iskustva iz prve ruke te ih ohrabriti pokazujući im da unatoč manjim poteškoćama taj program pruža izvanredno akademsko, ali i životno iskustvo.

Na kraju je riječ preuzela izv. prof. dr. sc. Jelena Šesnić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te govorila o povijesti i aktivnostima Hrvatskoga udruženja za američke studije (HUAmS) kao i o mogućnostima koje HUamS pruža zainteresiranim studentima i alumnijima.
Toni JAMBROVIĆ, Daniel HAMAN
Možda ste propustili...