Učionica
SURADNJA OSJEČKE AKADEMIJE I GALERIJE KUPOLA GRADSKE KNJIŽNICE U ZAGREBU

U Zagrebu postavljena izložba radova studenata ilustracije
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Od 14. ožujka do 10. travnja 2019. u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu održana je izložba radova studenata diplomskoga sveučilišnog studija Ilustracija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Diplomski sveučilišni studij Ilustracija, pokrenut prije nepune dvije godine na osječkoj Akademiji, jedinstven je u Hrvatskoj i širem okruženju te predstavlja posebnost Sveučilišta u Osijeku. Prethodio mu je dugi niz izbornih kolegija, akumulacija iskustava s nekolicine inozemnih akademija i mnogo entuzijazma koji traje i sada. Studij danas nudi splet brojnih i raznolikih kolegija koji pokrivaju raspon od crteža do računalne i trodimenzionalne ilustracije, dizajn, animaciju, fotografiju i jaku sekciju stripa. Teorija medija te Povijest ilustracije i stripa osnova su teorijske potpore stručnim i praktičnim kolegijima. „Lepezom“ izbornih predmeta studenti imaju dodatnu mogućnost oblikovanja svoje autorske, umjetničke osobnosti.

       Kako se kroz dio kolegija studenti intenzivno pripremaju i za rad u području ilustriranja knjige i slikovnice, Galerija Kupola Gradske knjižnice s programom predstavljanja hrvatskih ilustratora bila je pravo mjesto da se prigodnoj i stručnoj publici obrati pozornost na mlade, moguće autore i na izvorište njihova sustavnog obrazovanja. Stoga je izložba koncipirana tako da su se predstavili studij Ilustracija i budući magistri ilustracije. Postavom i kontinuiranom projekcijom predstavljeno je gotovo stotinu radova čiji su autori Ana-Marija Dmitrović, Iva Kostić, Maja Biondić i Marko Jelić, studenti druge godine te Andrea Bušić, Dora Kralik, Ena Vladika, Jelena Vučković, Kristina Penava i Veronika Kovač, studentice prve godine diplomskoga sveučilišnog studija Ilustracija.

       Na otvorenju izložbe govorili su prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije te izv. prof. art. Stanislav Marijanović i doc. dr. sc. Vladimir Rismondo, a izložbu je otvorila Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu. Tijekom boravka u Zagrebu studenti su organizirano posjetili i Nanobit, najveću hrvatsku game development tvrtku čiji razvoj podrazumijeva i profesionalan angažman ilustratora.
Stanislav MARIJANOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike