Učionica
TAMARA MAZUR NOVA V. D. PREDSJEDNICE STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sveučilište u Osijeku, sukladno interesima studenata, aktivno radi na poboljšavanju i povećanju broja studijskih programa
Objavljeno 13. travnja, 2019.
„Kako Studentski zbor Sveučilišta svake godine raspisuje natječaj za financiranje studentskih programa, tako se redovito očituje koliko toga aktivni osječki studenti rade i čime se bave“

Na nedavnoj sjednici Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku, održanoj 7. ožujka 2019., Tamara Mazur, studentica druge godine diplomskoga dvopredmetnog studija pedagogije i povijesti na Filozofskom fakultetu Osijek, izabrana je za vršiteljicu dužnosti predsjednice krovne studentske organizacije u Osijeku.

Bio je to povod za razgovor s njom za aktualni broj Sveučilišnoga glasnika.

Pri izboru za v.d. predsjednice Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku istaknuli ste kako će vam „prvi koraci kao i polazište rada i djelovanja biti razgovor s upravom Sveučilišta o aktualnim temama: linearnom modelu studiranja na Sveučilištu te proceduri izbora studentskih predstavnika na izborima za nov saziv studentskih zborova našega Sveučilišta“. O čemu mislite konkretno razgovarati?

-Odlukom o linearnom modelu studiranja na Sveučilištu u Osijeku, donesenom početkom ove akademske godine, od upisa iduće plaćat će se prijenos ECTS bodova i za prenošenje završnih i diplomskih radova pri završnim godinama studija. Takav model mogao bi stvoriti probleme našim studentima iz više razloga. Primjerice, mnogi naši studenti planiraju stručnu praksu u inozemstvu preko Erasmus+, IAESTE, CEEPUS i sličnih programa na završnim godinama studija te će navedena odluka smanjiti broj praksi. Dakako, navedeno nikako nije dobra poruka javnosti te ne ide u prilog razvoju Sveučilišta općenito te stručnih znanja i kompetencija studenata. Postojeći su i primjeri studenata koji žele svoj završni ili diplomski rad izraditi u inozemstvu pri čemu je moguće da radove ne stignu izraditi u vremenskim okvirima kako je propisano našim studijskim programima. Osim navedenoga, mnogi studenti diplomske i završne radove prenose u iduću akademsku godinu da bi zadržali studentska prava i pravo rada preko studentskoga servisa zbog postojećega stanja u ovom dijelu Hrvatske. Vjerujem da ćemo do iduće sjednice Senata Sveučilišta uspjeti postići kompromis koji će odgovarati i studentima i Sveučilištu, odnosno postići suglasje između čelnika sastavnica te predstavnika studenata. Konkretno, mislimo dogovoriti modele kako bi se smanjilo financijsko opterećenje studenata tako da ono bude minimalno.

Kada je o samim studentskim izborima riječ, pripremili smo izmjene i dopune izbornoga Pravilnika koji smo doradili u skladu s aktualnim stanjem broja studentskih predstavnika u tijelima Sveučilišta i sastavnica te pojednostavili postupak prikupljanja potpisa potpore kandidaturi mogućim kandidatima za studentske zborove. Otklonili smo i uočene nedostatke i manjkavosti u dijelovima gdje procedura izbora nije bila dovoljno jasno i nedvosmisleno propisana.

Ukratko opišite i ocijenite Sveučilište u Osijeku s aspekta studenata, gledajući ponudu i kvalitetu studija te mogućnosti za studente.

-Kako sam kroz dosadašnje djelovanje u Studentskom zboru Sveučilišta mogla steći bolji uvid u načine organizacije nastave i djelatnosti različitih sastavnica Sveučilišta u Osijeku, načine suradnje vodstva sastavnica i njihovih studenata, načine djelovanja studentskih udruga i slično, zaista bih mogla opisati Sveučilište u Osijeku kao sveučilište koje je u stalnom usponu u svakome smislu. Prije svega, taj isti uspon omogućuje suradnja uprava sastavnica kao i uprave Sveučilišta sa svim studentima, i to ne samo članova Studentskoga zbora Sveučilišta. Konkretno mislim na to da se aktivno radi na povećanju broja studijskih programa, sukladno interesima studenata kao i poboljšavanju postojećih programa. Osim toga, sve više se očituje kako sastavnice Sveučilišta omogućuju veći broj sati praktične nastave (temeljem suradnje i partnerstva među sastavnicama Sveučilišta, različitih poduzeća te mnogih javnih ustanova), olakšavaju studentima odlaske na praksu u inozemstvo, sudjeluju u organizaciji različitih kulturnih, edukativnih, ali i zabavnih manifestacija za studente, ali često i širu populaciju. Stoga, može se zaključiti da je osječko Sveučilište zaista u razdoblju silnih nastojanja poboljšavanja dosadašnjih i uvjeta i načina rada koje se odvija u područjima svih znanosti – pri čemu bih izrazila zadovoljstvo te predviđanje uspjeha kao i povećanje broja studenata.

Kakav je trenutačan studentski standard u Osijeku? Što biste istaknuli kao pohvalno, a što bi se još eventualno moglo poboljšati i na koji način?

-Studentski standard, vjerujem da će se kolege i kolegice studenti složiti, može biti itekako bolji. Naime, pođemo li od osnovnih čovjekovih potreba, istaknula bih da postoje sastavnice Sveučilišta koje u svojim zgradama nemaju opremljene kantine. Također, potrebe studenata itekako premašuju mogućnosti i kapacitete Gradske i sveučilišne knjižnice pa se i po tom pitanju nadamo brzom rješavanju vezano uz prostor, ali i dostupnost literature. Ono što je itekako pohvalno jest da Sveučilište uvelike omogućava djelovanje različitih studentskih udruženja te tako uvijek postoji način dogovora oko korištenja prostorija Sveučilišta (na različitim mjestima, ovisno o potrebama) kao i postojeći raspored održavanja aktivnosti udruga u kontinuitetu. Osim navedenoga, pohvalno je da Sveučilište svake godine dodjeljuje određeni broj stipendija i potpora, kao i da je studentima uvelike omogućeno, jednostavno i transparentno, aplicirati za Erasmus+ programe te steći različite kompetencije u inozemstvu i to odlascima na studijske boravke ili korištenjem mogućnosti odlaska na stručnu praksu.

Koje biste studentske programe ili projekte u Osijeku posebno istaknuli?

-Moram naglasiti da sam iznimno ponosna na sve studentske programe i projekte. Kako Studentski zbor Sveučilišta svake godine raspisuje natječaj za financiranje studentskih programa, tako se svake godine očituje koliko toga, osobito u slobodnom vremenu, osječki studenti – koje smatram iznimno aktivnima i zainteresiranima – rade i čime se bave. Ovim bih putem istaknula da studenti većine sastavnica izdaju različite publikacije, organiziraju različite predstave i radionice. Među ostalima, Osječko ljeto mladih posebna je manifestacija koja se temelji na zajedničkom radu i trudu studenata svih sastavnica, a omogućuje svim građanima Osijeka, i šire, da svoje vrijeme provedu kvalitetnije – što je uvelike prepoznato. Naime, možemo reći da je Osječko ljeto mladih brend suradnje grada i studenata.
Razgovarao: Tomislav LEVAK
Učvršćivanje suradnje s Hrvatskim studentskim zborom

Izabrani ste kao v. d. jer uskoro slijede redoviti studentski izbori za novo vodstvo osječkoga Studentskoga zbora, a i Vi ste pri kraju sa studiranjem. Smatrate li da možete nešto konkretno napraviti u tih otprilike pola godine koliko ćete biti čelnicom Zbora?



-Koliko god pola godine djelovalo kratko, mnogo je toga još potrebno napraviti u mandatu ovoga sastava Studentskog zbora pri čemu, kao čelnica, moram koordinirati sve započeto te ono što je još predviđeno za ovu akademsku godinu. Prije svega, istaknula bih da se trenutačno radi na doradi Pravilnika za provođenje studentskih izbora te da je Senat Sveučilišta prije nekoliko dana usvojio izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli financijskih sredstava Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku za studentske programe studentskih organizacija Sveučilišta. Osim navedenoga, slijedi učvršćivanje suradnje s Hrvatskim studentskim zborom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike