Učionica
VANJA DUŠIĆ PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA ODJELA ZA FIZIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Uvijek se možemo obratiti mentoru, starijim kolegama, asistentima ili profesorima“
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku temelji svoj rad na neprestanom ulaganju u znanje, kvalitetu obrazovanja te primjene novih znanja i tehnologija. Također, razvija sustav koji omogućava maksimalnu primjenu tehnologije u svrhu nastave, učenja te istraživanja koji je, dakako, u skladu s razdobljem tehnologije u kojem se trenutačno nalazimo.

Na Odjelu za fiziku možete naći jedan manji kolektiv zaposlenika koji su u svakom trenutku spremni pomoći svim studentima. Isto tako, broj studenata na pojedinim studijskim godinama nije odveć velik pa se zbog toga često možete osjećati kao u obiteljskom okruženju. Ako vam je potrebna pomoć, materijali ili upute, uvijek se možete obratiti starijim kolegama, asistentima ili profesorima. Često se organiziraju i demonstrature iz određenih kolegija na kojima kolege studenti pomažu u ponavljanju naučenoga gradiva i polaganju kolokvija ili ispita. Bitno je navesti da svaki student tijekom studija ima svojega mentora s kojim može razgovarati o problemima, studentskim ili privatnim.

Osim redovnih predavanja, studenti se mogu priključiti u studentsku udrugu mladih astronoma TARDIS koja promiče astronomiju kao znanost te sudjeluje u različitim projektima sa školama – primjerice, promatranje neba, Sunca, Mjeseca i slično. Odjel za fiziku svake godine organizira Zimsku školu fizike na kojoj se izvode brojne radionice s učenicima osnovnih i srednjih škola. Karakteristično je da se i studenti mogu uključiti u rad, surađivati s profesorima te sudjelovati u promicanju i širenju znanja iz područja fizike. Uz to, organiziraju se mnoga predavanja i radionice na kojima su gostujući predavači uspješni hrvatski znanstvenici.

Završetkom sveučilišnoga preddiplomskog studija, odnosno sveučilišnoga diplomskog studija Fizike i informatike studenti stječu brojne stručne i opće kompetencije koje im pomažu u učinkovitom rješavanju problema iz svojega djelokruga. Brojni diplomirani studenti odmah nakon završavanja studija pronalaze posao jer profesori fizike i informatike pripadaju deficitarnim zanimanjima. Tijekom studija zainteresirani mogu odlaziti na brojne prakse na kojima mogu stjecati različite kompetencije. Dakako, nakon završavanja studija postoji i mogućnost nastavljanja školovanja. Mnoge su kolegice i kolege svoj obrazovni put nastavili unutar ili izvan Hrvatske jer su tijekom svojega obrazovanja stekli mnoge kompetencije koje su im to omogućile.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...