Učionica
OSJEČKI DIO MEĐUNARODNOGA PROJEKTA U CILJU RAZVOJA MEDIJSKE PISMENOSTI

Nastavnici iz Litve i Grčke educirali se o društvenim mrežama i komunikacijskim platformama
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Od 1. do 5. travnja 2019. u posjetu Osijeku te Slavoniji i Baranji nalazilo se ukupno 14 nastavnika srednjih škola i visokih učilišta iz Litve i Grčke, u okviru Erasmus+ KA2 projekta suradnje za inovacije i razmjenu dobre prakse pod nazivom The Implementation of Media Education in Schools (iMES) – Media To Understand and To Create (Primjena medijskog obrazovanja u škole).

Velik međunarodni projekt, koji je službeno započeo 1. rujna 2018. i traje do 31. kolovoza 2020. godine, primarno je okrenut medijskoj pismenosti i načinima kako stvoriti ili poboljšati kurikule kroz koje se medijska pismenost podučava, a u potpunosti je financiran sredstvima Europske unije. Taj međunarodni susret bio je četvrti u nizu sastanaka i susreta u dvogodišnjem projektu u kojem sudjeluje šest partnera iz triju država – Vilnius Salomeja Neris Gymnasium (Litva) kao nositelj projekta, zatim Tehničko sveučilište Vilnius Gediminas Technical University (Litva), srednja škola 4th Lyceum if Katerini (Grčka), Research Center For Programming And Development KEK KEPA Pierias (Grčka) te Elektrotehnička i prometna škola Osijek i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku kao hrvatski partneri.

Valja podsjetiti kako su gosti iz Litve i Grčke u nešto manjem broju nedavno (7. i 8. ožujka 2019.) boravili u Osijeku na tzv. transnacionalnom sastanku. Razlog sadašnjega dolaska bio je Learning Teaching Training Week, odnosno edukacijski tjedan u okviru kojega su u prostorijama Akademije, Škole i Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pohađali nastavu s medijskom tematikom koju su za njih na engleskom jeziku, sa suradnicima, osmislili, pripremili i realizirali Tomislav Levak (projektni koordinator), Snježana Barić-Šelmić (suradnica na projektu) te asistenti Akademijina Odsjeka za kulturu, medije i menadžment. U sklopu boravka i edukacije gosti su s domaćinima – sudjelovalo je i 12 nastavnika iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek na čelu s projektnom koordinatoricom Karolinom Brleković – pohađali multimedijalna i interaktivna predavanja, radionice i terensku nastavu te se upoznali s primjerima dobre prakse iz područja društvenih mreža i komunikacijskih platformi koje su bile glavna tema toga edukacijskoga tjedna. Tako ih je, primjerice, Kristina Marić, asistentica s Akademijina Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti, uputila u tajne objavljivanja kvalitetnih fotografija i videosnimaka na društvenim mrežama; Darko Bilandžić, voditelj marketinga Muzeja vučedolske kulture, pokazao im je najnovija dostignuća virtualne stvarnosti (VR – Virtual Reality) – koje su potom mogli i isprobati u osječkoj tvrtki Culex d.o.o. – a mladi stručnjaci iz osječke ReRoot Agency objasnili su im kako se provode medijske i marketinške kampanje na društvenim mrežama. U okviru ispunjavanja praktičnih zadataka gosti i domaćini obišli su Osijek, Park prirode Kopački rit, dio Baranje, Vukovar i Muzej vučedolske kulture, sastali su se s predstavnicima Sveučilišta u Osijeku i Akademije, a primili su ih i predstavnici Grada Osijeka na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Žanom Gamoš. Svi sudionici izrazili su veliko zadovoljstvo programom te stečenim vještinama i znanjem.

Nakon prvoga tzv. transnacionalnoga sastanka i edukacijskoga tjedna u Litvi (u listopadu i studenom 2018. u Litvi) te dvaju navedenih sadržaja u Osijeku, projektni partneri u idućih nekoliko mjeseci u dva će se navrata sastati u gradu Katerini u Grčkoj: od 6. do 10. svibnja na edukacijskom tjednu, a krajem kolovoza na tzv. transnacionalnom sastanku.
Daliborka PAVOŠEVIĆ, Tomislav LEVAK
Novi školski kurikul medijske pismenosti

Cijeli je projekt primarno okrenut medijskoj pismenosti i načinima kako stvoriti ili poboljšati kurikule pomoću kojih se podučava medijska pismenost. Rezultat toga projekta bit će nov kurikul medijske pismenosti koji će zajednički sastaviti svi sudionici, a predmet će se zvati Mediji i društvo (Media and Society). Od školske/akademske godine 2020./2021. u Litvi će se provoditi uklopljen u redovitu nastavu gimnazijskoga programa, a u Grčkoj i Hrvatskoj kao izvannastavna aktivnost.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREGLED PRIJAVA ZA ERASMUS PROGRAM MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2019./2020.

Sve veće zanimanje znanstvenika i studenata Sveučilišta u Osijeku za sudjelovanjem u programu Erasmus+

2

RAZGOVOR: TAJANA MOHNACKI, OSJEČKA MAGISTRICA KULTURALNOGA MENADŽMENTA, ODNEDAVNO GLOBALNA POTPREDSJEDNICA ERASMUSOVE STUDENTSKE MREŽE (ERASMUS STUDENT NETWORK)

Glavni cilj, na koji ću se usmjeriti u svojem mandatu, bit će priznavanje rada studenata volontera

3

ODJEL ZA FIZIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Provode brojna važna znanstvena istraživanja i projekte te razvijaju međunarodnu suradnju i mobilnost