Učionica
U OSIJEKU ORGANIZIRAN LUTKOKAZ, 9. MEĐUNARODNA REVIJA LUTKARSTVA

Inovativnost što ruši tabue i puni dvorane
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Od 19. do 22. ožujka 2019. u Osijeku održana je 9. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz, a izvrsne predstave prepunile su gledališne kapacitete dvorana na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

I ove je godine Lutkokaz spojio odlična međunarodna gostovanja i odabrane projekte i ispite domaćina, osječke Akademije, s radionicama lutkarskih stručnjaka i izložbama studentskih radova. Kao vrhunce revije valja izdvojiti svjetsku premijeru predstave „Pulcinella show“ talijanskoga glumca i nekadašnjega osječkog studenta Giulija Settima, zatim predstavu „BUM“, kazališta Moment iz Maribora kao i naslov „Kako je otkriveno letenje“ Kazališta mladih Novi Sad koji je i zatvorio reviju. Četvrti sadržaj koji treba istaknuti bila je potresna predstava „Smrt ili o životu“, diplomski rad studenata AUK-a Stipe Gugića, Antonije Mrkonjić, Josipe Oršolić, Gabrijela Perića i Katarine Šestić pod mentorstvom doc. art. Tamare Kučinović i izv. prof. art. Maje Lučić Vuković.

Osječka publika uživala je i u ginjolskim vratolomijama mađarskoga junaka Vitéza Lászla u izvedbi Dávida Feketea kao i brojnim ispitima i projektima studenata glume i lutkarstva koji su se istaknuli svježinom, inovativnošću i scenskom energijom, a hrabrim izborom tema ponovno rušili tabue o lutkarstvu kao umjetnosti isključivo upućenoj djeci. Osim predstava posjetitelji 9. Lutkokaza mogli su pogledati i dvije izložbe, a jedna je od njih bila izložba radova studenata kazališnoga oblikovanja Akademije. Stručni dio revije, radionice za studente i profesionalce, predvodili su Zoran Petrovič i Tin Grabnar iz Slovenije, Giulio Settimo iz Italije, Dávid Fekete iz Mađarske i Petar Eldan iz Hrvatske. Uz Akademiju suorganizator Lutkokaza bio je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, a partner Dječje kazalište Branka Mihaljevića gdje se i održalo zatvaranje revije.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...

OD 23. DO 27. TRAVNJA 2019. U ORGANIZACIJI AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

4. Dani Julija Knifera: Izložbe, koncerti, plesne izvedbe, promocija knjige, radionice i utrka

DIO ODLUKA SA 6. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Proslava Dies Academicus, Dana Sveučilišta u Osijeku, održat će se 28. i 29. svibnja 2019.

NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU GOSTOVAO MINISTAR FINANCIJA RH DR. SC. ZDRAVKO MARIĆ

„Kako smo postigli investicijski rejting?“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

5. SJEDNICA SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Na Sveučilište u Osijeku u akademskoj godini 2019./2020. moći će se upisati 3725 novih studenata

2

STIPENDIJE I POTPORE REDOVITIM STUDENTIMA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Studentima Sveučilišta u Osijeku dodijeljene 122 stipendije i 1 potpora

3

TAMARA MAZUR NOVA V. D. PREDSJEDNICE STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sveučilište u Osijeku, sukladno interesima studenata, aktivno radi na poboljšavanju i povećanju broja studijskih programa