Učionica
NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU PREDSTAVLJENI ZAVRŠNI REZULTATI PROJEKTA INTENSE

Promicanje internacionalizacije malih i srednjih poduzeća
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Dana 22. ožujka 2019. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održano je predstavljanje završnih rezultata projekta Intense, Erasmus+ projekta Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, čiji je cilj promicanje internacionalizacije malih i srednjih poduzeća te razvoj poduzetničkih vještina studenata.

U projektu, osim studenata i nastavnika Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, sudjeluju i četiri druga europska sveučilišta: Hochschule für Technik und Wirtschaft (HTW) Berlin (Njemačka), Hoogeschool Utrecht (Nizozemska), University Colleges Leuven-Limburg, Leuven (Belgija) te Turku University of Applied Sciences (Finska). Projekt spaja studente s malim i srednjim poduzećima koja svoj proizvod/uslugu žele pokušati plasirati u jednu od navedenih europskih zemalja. U dva je ciklusa projekta sudjelovalo osam osječkih poduzeća (Ortostep d.o.o., Žito d.o.o., Europlast d.o.o., Carta d.o.o., Bubelina - Thinker lab, Ladz). Međunarodni studentski timovi istraživali su odabrana europska tržišta i njihove mogućnosti izvoza te napravili izvještaje i prezentacije za svako poduzeće. Na sastanku su naglašeni i važnost i nužnost internacionalizacije za uspjeh svakog poduzeća kao i načini na koji se poduzeće može internacionalizirati. Vlasnici i predstavnici poduzeća, koja su sudjelovala u projektu, iznijeli su iznimno pozitivna iskustva sudjelovanja u projektu te naglasili zainteresiranost za daljnju suradnju s Ekonomskim fakultetom u Osijeku.

Završna konferencija projekta održat će se 12. lipnja 2019. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u sklopu Erasmus International Week Sveučilišta u Osijeku, na kojoj će se predstaviti rezultati cjelokupnoga projekta te policy preporuke proizišle iz projekta, a u cilju uspješnije internacionalizacije malih i srednjih poduzeća te razumijevanja međunarodnoga konteksta i prilagođavanja radu u takvom okruženju.
Tomislav Levak