Učionica
PRVI KONGRES STUDENATA PRAVA NA PRAVNOM FAKULTETU OSIJEK

Stručnjaci raspravljali o suvremenim aspektima razvoja prekršajnoga prava
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Prvi kongres studenata prava u Osijeku, „Suvremeni aspekti i tendencije u razvoju prekršajnog prava“, u organizaciji Povremenoga odbora za organizaciju kongresa Studentskoga zbora Pravnog fakulteta u Osijeku, održan je od 27. do 29. ožujka 2019.

Taj je znanstveno-stručni skup na sustavan način bio podijeljen na tri sesije kroz koje se pružila prilika za stjecanje teorijskih i praktičnih znanja iz područja prekršajnoga prava. Prva je sesija održana 27. ožujka 2019. u svečanoj Auli Rektorata Sveučilišta u Osijeku pod nazivom „Uvodne odrednice i problematika uređenja prekršajnog prava“. Izlaganja su održali stručnjaci prof. dr. sc. Ivo Josipović, doc. dr. sc. Ante Novokmet, doc. dr. sc. Martina Mikrut te predsjednik Općinskoga suda u Osijeku Davor Mitrović. Dana 28. ožujka druga je sesija, naslovljena „Pogled na razvojni put i trenutačno uređenje prekršajno-pravne legislative i judikature u Republici Hrvatskoj“, također održana u svečanoj Auli Rektorata. Znanja i iskustva vezana za aktualna pitanja prekršajnoga prava i sudovanja prenijeli su doc. dr. sc. Marin Bonačić, doc. dr. sc. Igor Martinović te sutkinje Visokoga prekršajnog suda RH Gordana Korotaj i Sanja Gospočić. Treća i posljednja sesija održana je 29. ožujka na Pravnom fakultetu Osijek na temu „Rasprostranjenost prekršajnog prava i njegova važnost u teoriji i praksi“. Izlaganja su održali doc. dr. sc. Barbara Herceg Pakšić, policijska službenica Kristina Filipović, prof. dr. sc. Boris Ljubanović, doc. dr. sc. Ana Đanić Čeko te predsjednik Upravnoga suda u Osijeku Božidar Horvat.

Svrha je toga kongresa bilo pružanje prilike studentima za proučavanje područja prava kojima nije u dovoljnoj mjeri posvećena pozornost u obveznom izvedbenom studijskom planu. Osim toga, temeljna je namjera takvih događaja poticanje povezivanja i suradnje studenata s drugih pravnih fakulteta te razmjena znanja, vještina i iskustava. Uz predavanja teoretičara i praktičara na odabrane teme prekršajno-pravne problematike studentima je omogućena rasprava pa je 29. ožujka 2019., po završetku sesija, organizirano i natjecanje vezano uz stečena znanja putem održanih izlaganja.
Tomislav Levak
Osvrt na sudsku praksu

Studentima je dan osvrt na sudsku praksu (uz konkretne primjere) prekršajnih i Visokoga prekršajnog suda RH, Upravnoga suda RH i Europskoga suda za ljudska prava te uvid u upravna postupanja u prvostupanjskom carinsko-prekršajnom postupku. Osobit je naglasak stavljen na kazneno i upravno-pravni aspekt u području prekršajnog prava (ubrzane procedure, nasilje u obitelji – iskustva i perspektive, postupanje policije).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike