Magazin
TJEDNI OSVRT

Zašto su izbori za Europski parlament i više nego bitni?
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Izborna kampanja za Europski parlament i službeno je počela nakon što je Državno izborno povjerenstvo u srijedu objavilo zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za izbore, koji će se održati 26. svibnja.

Naravno, ima tu svega i svačega, i previše za detaljniju analizu. Previše je onih koji su zalutali, a promidžba će trajati predugih 45 dana pa ćemo se, sigurno je, i naslušati svega i svačega, a uz to očekuje se i prilično nepoštena borba. Ipak, bitno je izići i na te izbore, jer, podsjetimo, dobar dio odluka koje nas se izravno tiču s ulaskom u Europsku uniju donosi se upravo u Bruxellesu. Valja to znati, pa se stoga i odgovorno odlučiti za listu ili jednog od 12 kandidata koji će nas predstavljati i boriti se za hrvatske interese. Naime, već znamo koliko je kuknjave zbog slabog povlaćenja novca iz fondova EU-a ili nedovoljnog lobiranja za nacionalne interese. No nije dovoljno samo kukati, nego treba i izići na izbore kako se sve sporno ne bi i dalje događalo, jer, podsjetimo, na prvim europskim izborima izlaznost je u Hrvatskoj bila samo 25 posto, odnosno među najnižima od svih država članica. Valja znati i to da 2020. počinjemo šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europe, a to je također odgovaran zadatak, koji valja odraditi što kvalitetnije i sa što uspješnijim hrvatskim europarlamentarcima.

Uglavnom, navala za Bruxelles je počela. Sada će svi nešto obećavati, ali i mnogi samo razmišljati o prosječno deset tisuća eura mjesečne plaće, plus dodatne beneficije. Inače, za mjesto u Europskom parlamentu natječu se 33 liste, osam više nego prije pet godina.

Svojih 12 zastupnika hrvatski će birači moći birati između 396 kandidata, što je stotinjak više nego 2014., kada se birao jedan zastupnik manje. Od javnosti dobro poznatih stranaka na izbore samostalno idu HDZ, SDP, Most, Živi zid, HNS, BM 365 - Stranka rada i solidarnosti, HSLS, Reformisti, Start, Snaga, SDSS i HDS. Biračima se nudi i šest koalicijskih listi: ona Amsterdamske koalicije, u kojoj je sedam stranaka, lista stranke Pametno i Unije Kvarnera, Hrvatskih suverenista, čiju listu nosi Ruža Tomašić, lista Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a. Zajedničku listu kandidirali su Politička platforma Možemo!, stranke Nova ljevica i ORaH te Radnička fronta i SRP. Za Europski parlament natječu se samo dvije nezavisne odnosno liste grupe birača, čiji su nositelji sudac Mislav Kolakušić te europarlamentarka i bivša HSS-ovka Marijana Petir.

Spomenimo i to da najmlađi kandidat ima 18, a najstariji 79 godina, pa toliko i o iskustvu ili neiskustvu, kao i o samoj ozbiljnosti i odgovornosti prema biračima.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim