Osijek
PANEL-DISKUSIJA U REKTORATU SVEUČILIŠTA

Kreativne budućnosti
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Panel-diskusija Kreativna budućnost o gospodarskim, znanstvenim i umjetničkim potencijalima kulturne i kreativne industrije održana je u zgradi Rektorata osječkog Sveučilišta. Svečano je otvorena govorom Roberta Raponje, koji je podsjetio na životnu i znanstvenu misiju J. J. Strossmayera i povezao ju sa sadašnjim okolnostima u kojima je institucionaliziranje i razvijanje kreativne industrije prilika za dostizanje globalne konkurentnosti.

Anđelko Mrkonjić, prodekan AUKOS-a, brojne je uzvanike upoznao s razvitkom teorijske i praktične misli iz domene kreativne industrije. Osim pregleda teorijskih spoznaja o kreativnoj industriji, kritički se osvrnuo na postojeće europske i svjetske modele i naglasio kako je u Hrvatskoj potrebno poticati obrazovne programe kojima se izgrađuju stručnjaci otvoreni kreativnim zanimanjima. Njegova je stajališta podržala Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera kulturnih i kreativnih industrija, izrazivši zadovoljstvo što osječko Sveučilište aktivno propituje kreativnu industriju i što je Osijek u Mreži kreativnih gradova, koju čine 22 grada.

Uvodna svečanost zaključena je izlaganjem Jasne Horvat, književnice i znanstvenice te pregledom teorijskih, istraživačkih i popularizacijskih aktivnosti koje provodi sa svojim suradnicima. Naglasila je kako se skupina osječkih znanstvenika aktivno bavi uspostavljanjem teorijskog određenja kreativne industrije, istraživanjem kreativne radne snage, modeliranjem digitalne burze neobjavljenih nakladničkih sadržaja, ali i vrlo konkretnih primjera međusektorske suradnje, kakav je Vilijun. Istaknula je i kako je EFOS najveći stalni galerijski postav glagoljskih znakova te kako je od ove godine omogućeno multimedijsko vođenje Aulom glagoljice.

Panel se odvijao u paralelnim sekcijama, a teme su usko povezane sa sektorima kreativne industrije. Panelisti su promišljali Glazbenu industriju i industriju događanja, Suvremene scenske umjetnosti i filmsku industriju, Kulturni i kreativni turizam, Izdavaštvo, nakladništvo i mediji, Doktorsku školu Dizajn i oglašavanje, Doktorsku školu Digitalna kultura i industrija računalnih igara, Intelektualno vlasništvo, Budućnost KKI sektora i kreativnu edukaciju... Rasprava je zatvorena zaključkom o potrebi pokretanja inicijative za uspostavljanjem institucijskog okvira nužnog za formaliziranje kreativne industrije, kao i o presudnoj ulozi sveučilišta kao poticatelja suvremenih institucijskih pothvata. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana