Osijek
BROJ UDOMITELJSKIH OBITELJI NA OSJEČKOM PODRUČJU U PADU

U 2018. godini samo jedan novi zahtjev za udomljivanje djece
Objavljeno 12. travnja, 2019.

Uspješan završetak osnovnog osposobljavanja i edukacije udomitelja koje je nedavno prošlo devet obitelji s područja koja pokrivaju centri za socijalnu skrb Osijek, Našice i Beli Manastir samo je kap u moru potreba udomiteljstva na području Osječko-baranjske županije. Naime, prema riječima dipl. socijalne radnice Jelene Kasabašić iz tima za udomiteljstvo osječkog Centra za socijalnu skrb, posljednjih godinu dana bilježi se znatan pad broja udomiteljskih obitelji.

Konkretno, na području koje pokriva osječki CZSS 53 su udomiteljske obitelji. Od toga je 26 udomiteljskih obitelji za djecu, od kojih četiri srodničkih udomitelja, te 27 udomiteljskih obitelji za odrasle, a od njih tri srodničke obitelji.

- Prošle godine imali smo samo jedan novi zahtjev za udomljivanje djece te tri za udomljivanje odraslih osoba. Ima više razloga što je broj udomiteljskih obitelji manji nego prije. Konkretno, dio udomiteljskih obitelji za odrasle osobe prestao je s udomiteljstvom zbog otvaranja obiteljskih domova, odnosno pokušale su se samozaposliti preko Zavoda za zapošljavanje. Posljednjih godinu dana desetak je manje udomiteljskih obitelji, a tu je jedan od razloga i iseljavanje - priča Kasabašić, objašnjavajući da je udomiteljstvo zamišljeno kao alternativni oblik skrbi o djeci koja bi trebala biti smještena u ustanove. No kako bi joj se priuštio boravak u obitelji, odnosno omogućilo zdravo i bolje okruženje za rast i razvoj, djecu se smješta u udomiteljske obitelji, što je, smatra naša sugovornica, jedan od najtežih oblika skrbi. Uz niske naknade, kaže, udomitelji se o djeci moraju brinuti 24 sata na dan i te obitelji, naglašava, gotovo volontiraju. Inače, prema prijašnjem zakonu o udomiteljstvu, naknada po djetetu iznosila je 400, a sad je 820 kuna, odnosno 600 po odraslom korisniku. Novi zakon, koji je donesen 1. siječnja 2019., objašnjava Kasabašić, uvodi mogućnost udomiteljstva kao zanimanja.

- Osobe koje se godinama bave udomiteljstvom konačno mogu ostvariti pravo na mirovinsko i zdravstveno i druga prava iz radnog odnosa, uz plaću od 2500 kuna. Uvedene su i kategorije, pa tako imamo tradicionalno udomiteljstvo za odrasle i djecu, a udomiteljstvo kao zanimanje dijelit će se na standardno i specijalizirano. U kategoriji specijaliziranog udomiteljstva cilja se na socijalne radnike, psihologe, radne terapeute i ostala slična zanimanja, koje bi se vrednovalo s približno 6000 kuna - kaže Kasabašić, objašnjavajući da se u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona o udomiteljstvu trebaju donijeti pravilnici. Neki od pravilnika već su doneseni, a očekuje se i osnivanje povjerenstva na području koje pokriva osječki CZSS i koje će određivati ispunjava li određena obitelj uvjete za dobivanje statusa profesionalnog udomitelja, odnosno da se udomiteljstvo tretira kao zanimanje. Stoga naša sugovornica poziva sve zaintersirane i one koji razmišljaju o udomiteljstvu da se odluče na taj hvalevrijedan i nadasve human posao.

- Udomiteljstvo ima i niz prednosti. Postoji mogućnost dobivanja prava iz radnog odnosa i ostalih prava, a pozitivan je i sam motiv da se netko skrbi za djecu koja se trebaju smjestiti u instituciju. Imamo dosta djece koja bi trebala biti u ustanovama, a ondje se nalaze jer nemamo dovoljno udomiteljskih obitelji, odnosno u postojećima nemamo slobodnih mjesta - naglasila je Kasabašić, dodavši da se udomiteljstvo promiče raznim projektima, među kojima je projekt "Učini pravu stvar za dječji osmijeh", financiran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Marija Mihelić
Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek CZSS-u pomaže u promicanju udomiteljstva raznim projektima
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana