Novosti
NAPRIJED HRVATSKA USKORO PRESTAJE POSTOJATI

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović vratio se u SDP
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Stranka bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Naprijed Hrvatska priključila se u četvrtak SDP-u, a Josipović je poručio da se u SDP vraća radi okrupnjavanja ljevice, odbacivši nagađanja kako je razlog njegova ambicija da sudjeluje na predsjedničkim izborima.


"Nismo razgovarali ni o jednoj poziciji, pa ni o kandidaturi za predsjedničke izbore", istaknuo je Josipović nakon što je s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem potpisao sporazum o udruživanju i priključenju.


Ni Bernardić nije odgovorio hoće li Josipović biti njihov kandidat na predsjedničkim izborima, a o tome će se, kaže, odlučivati nakon euroizbora. "U SDP-u vidim puno jakih kandidata koji mogu konkurirati na tim izborima. I Josipović, možda (Tonino) Picula, (Zoran) Milanović, Fred Matić. U SDP-u je klupa toliko široka da imamo velik broj potencijalnih predsjedničkih kandidata. Tko će to biti, odlučit ćemo nakon izbora za Europski parlament", istaknuo je Bernardić. I Bernardić i Josipović jučerašnje potpisivanje sporazuma ocijenili su "početkom okrupnjavanja svih progresivnih snaga u društvu". Treba završiti parcelizaciju ljevice i njezinim okrupnjavanjem oduprijeti se dominaciji desnih stranaka, poručio je Josipović uvjeren da je danas započeo taj proces koji, kaže, nudi "novi optimizam". Josipović, koji je prethodno o koaliciji pregovarao s GLAS-om, upravo u SDP-u sada vidi središe okrupnjavanja lijevih političkih snaga, a ujedinjenje sa SDP-om mu je najlogičniji potez jer su većina članova stranke Naprijed Hrvatska, kaže, socijaldemokrati. Stranku Naprijed Hrvatska Josipović je osnovao nakon gubitka predsjedničkih izbora 2015., kada je odbio poziv da se vrati u svoju bivšu stranku SDP. Sada ta stranka ima oko 1000 članova, no potpisivanje sporazuma ne znači da će oni svi automatski prijeći u SDP, već će svaki član za sebe donijeti odluku o ulasku u novu stranku.


Oni koji prijeđu u SDP-u, kaže Josipović, sudjelovat će u radu stranačkih tijela bez prava glasa do idućih unutarstranačkih izbora kada mogu steći legitimnost za ravnopravno sudjelovanje. Sama stranka Naprijed Hrvatska uskoro prestaje postojati nakon brisanja iz Registra političkih stranaka. H
Potpisivanje sporazuma ne znači da će svi članovi stranke Naprijed Hrvatska automatski prijeći u SDP
Možda ste propustili...