Novosti
PRIJEDLOG ZAKONA O SUSTAVU DRŽAVNE UPRAVE U SABORU

Država planira ukinuti 20 tijela državne uprave i posao prebaciti županijama
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Saborski zastupnici raspravljali su u četvrtak o Prijedlogu zakona o sustavu državne uprave kojim se, kako tvrde predlagatelji, Ministarstvo uprave želi depolitizirati, profesionalizirati, decentralizirati i racionalizirati državnu upravu, zbog čega se planira ukinuti 20 tijela državne uprave, odnosno smanjiti broj tijela državne uprave s 52 na 32, a stvaraju se i uvjeti za povjeravanje poslova ureda državne uprave na razini najbližoj građanima, odnosno županijama.


Zakonskim prijedlogom državna uprava približava se građanima i digitalizira, istaknuo je uime predlagatelja državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić. Predlaže se da u upravnim organizacijama unutar ministarstava umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara upravljaju ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici. Na taj će se način smanjiti broj državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i uštedu novca u državnom proračunu. Time se provodi i depolitizacija državne uprave, jer će se osobe na navedena radna mjesta imenovati na temelju javnog natječaja.


U odnosu na dosadašnje uređenje, osim općih pravila o ustrojavanju i djelokrugu tijela državne uprave te utvrđivanja okvira za povjeravanje poslova državne uprave, utvrđuju se svrha sustava državne uprave - osiguranje zakonitog, svrhovitog, djelotvornog i učinkovitog obavljanja poslova državne uprave - opća pravila za utvrđivanje stvarne i mjesne nadležnosti i rješavanje sukoba nadležnosti te načela međusobne suradnje, jednostavnosti i razmjernosti u obavljaju poslova državne uprave.


Poslovi državne uprave tim se zakonom sistematiziraju u opće kategorije: provedba državne politike, neposredna provedba zakona, inspekcijski nadzor, upravni nadzor te drugi upravni i stručni poslovi. U odnosu na dosadašnje uređenje u zasebnu kategoriju provedbe državne politike izdvojeni su poslovi državne uprave koji Vladi RH omogućavaju obavljanje ovlasti utvrđenih Ustavom te ih zato i obavljaju isključivo tijela državne uprave.


Zakonom se razrađuju i opća pravila za povjeravanje poslova državne uprave jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnim osobama s javnim ovlastima. Budući da pojedini posebni zakoni već sadrže takve odredbe te da je takvo uređenje nužno za provedbu pravne stečevine Unije u području regulacije tržišta javnih usluga od općeg gospodarskog interesa, ovim zakonom dopušta se povjeravanje provedbe inspekcijskog nadzora pravnim osobama s javnim ovlastima, ako je to nužno za provedbu pravno obvezujućih akata Europske unije.
Josip Borić (klub HDZ-a) istaknuo je kako će se ovim zakonom "posložiti" sustav državne uprave, a to je ujedno i sastavni dio Vladinog programa reforme javne uprave te najavio da bi na snagu trebao stupiti 1. lipnja ove godine.H
Maras prijavljen zbog promidžbenih poruka
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prijavio je SDP-ovog zastupnika Gordana Maras Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zbog isticanja promidžbenih poruka za izbore za Europski parlament u sabornici, kazao je u četvrtak tijekom sjednice potpredsjednik Sabora Željko Reiner. "Predsjednik Sabora prijavio vas je DIP-u", poručio je Reiner Marasu koji je negodovao što mu se ne dopušta držati na klupi laptop s promidžbenim sloganom te što mu je zbog toga ranije oduzeta riječ.
Možda ste propustili...

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura