Novosti
RODITELJI NJEGOVATELJI POKRENULI PETICIJU

"Živimo u siromaštvu i socijalnoj izolaciji"
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Roditelji njegovatelji umjesto socijale od 2500 kuna traže minimalne "plaće"
Na stranici Peticija24.com roditelji njegovatelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, pokrenuli su peticiju kojom traže plaću umjesto socijalne naknade koja iznosi 2500 kuna. Ljudi su to kojima je narušeno psihofizičko zdravlje te koji s "plaćom" u kategoriji socijale nisu kreditno podobni ni u slučajevima kada moraju djetetu osigurati neko od preskupih pomagala ili rehabilitaciju.


Ističu kako većinom žive u siromaštvu i socijalnoj izolaciji, ne mogu koristiti pravo na bolovanje ili godišnji, a često nemaju mogućnosti niti otići liječniku za sebe, a kamoli biti bolesni. Kao i da iznos od 2500 kuna ne samo da ne može pokriti osnovne životne potrebe obitelji u kojoj je dijete s višestrukim oštećenjem zdravlja, nego je i ponižavajući za svaku osobu suočenu s takvim životnim izazovima.
7000 potpisa

Roditelji njegovatelji stoga od ministrice Murganić hitno zahtijevaju: "Njegovateljima osigurati plaću umjesto socijalne naknade - i to plaću u visini koja će osigurati dostojanstven život njegovateljima i njihovim obiteljima, suzbiti siromaštvo i socijalnu isključenost. Minimalan iznos trebao bio biti iznos plaće medicinske sestre u prvoj smjeni. Od ministrice zahtijevamo i posebnu pozornost za njegovatelje vitalno ugrožene djece i njegovatelje dvoje i više djece s teškoćama u razvoju s ciljem osiguravanja prikladne visine plaće, minimalan iznos u rangu plaće medicinske sestre intenzivne skrbi.


Peticija se može potpisati na poveznici Peticija24.com, a do sada ju je potpisalo približno sedam tisuća građana.


Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb kažu kako trenutačno u Hrvatskoj 4686 osoba ostvaruje pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja te pojašnjavaju na koji sve način kvaliteti njihova života pridonosi država.
Bez perspektive?


"Zaštita korisnika u sustavu socijalne skrbi ostvaruje se na temelju Zakona o socijalnoj skrbi i drugih propisa na osnovi kojih korisnici mogu ostvariti određena prava. Sustav socijalne skrbi nudi širok spektar prava za osobe s invaliditetom kao što su doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina, status roditelja njegovatelja i druga te razne socijalne usluge kao što su prva socijalna usluga, savjetovanje i pomaganje, psihosocijalna podrška, rana intervencija, boravak i druge. Zakonom o socijalnoj skrbi propisano je da pravo na status roditelja njegovatelja, odnosno njegovatelja, ostvaruje jedan od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju, ili osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno postojanje jednog od sljedećih uvjeta: potpuna ovisnost o pomoći i njezi druge osobe jer je zbog održavanja života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata za koje je, prema preporuci liječnika roditelj osposobljen, zatim potpuna nepokretnost i uz pomoć ortopedskih pomagala te postojanje više vrsta teških oštećenja zdravlja zbog kojih je potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Roditelju njegovatelju, odnosno njegovatelju, pripada pravo na naknadu u iznosu od 2500 kuna, prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te prava za vrijeme nezaposlenosti kao zaposlenoj osobi prema posebnim propisima. Ministarstvo putem centra za socijalnu skrb vrši obračun i isplatu naknade i uplaćuje sve doprinose za obvezna osiguranja, a sredstva za te namjene osiguravaju se u državnom proračunu. Osnovica za uplatu doprinosa najniža je mjesečna osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za tekuću godinu. Roditelj njegovatelj, odnosno njegovatelj ima pravo na naknadu i za vrijeme privremene nesposobnosti za pružanje njege zbog bolesti, kao i tijekom odmora kada ne obavlja poslove njegovatelja, a djetetu je osiguran privremeni smještaj tijekom godišnjeg odmora roditelja njegovatelja prema odredbama ovoga Zakona te ako je dijete na bolničkom liječenju najduže dva mjeseca. Roditelj njegovatelj, odnosno njegovatelj može koristiti odmor u trajanju četiri tjedna tijekom godine", kažu iz ministarstva te unatoč upitu za komentar vezan specifično uz zahtjeve roditelja njegovatelja zbog kojih je peticija pokrenuta, ne daju odgovor na pitanje postoji li perspektiva da se sporna svota od 2500 kuna uskoro poveća.


Ivana Solar
4686

osoba ostvaruje pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja
Cinična izmjena
Inače, poboljšanje položaja roditelja njegovatelja značilo bi novu izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi u kojemu su se i prilikom posljednjeg "osvježenja" (krajem 2017.) mijenjale odredbe vezane uz ovu temu. No, za sada, prema najavama iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb, planirana je tek izmjena Zakona u kontekstu dodatnog definiranja statusa roditelja njegovatelja na način da mogu zadržati status i naknadu i jedno vrijeme nakon djetetove smrti.
Možda ste propustili...