TvObzor
NAJVEĆA HIP-HOP GRUPA SVIH VREMENA DOLAZI NA SEA STAR FESTIVAL

Njujorški rap revolucionari Wu-tang Clan dolaze u Umag
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Nastup legendarnog hip-hop kolektiva bit će ekskluzivan za cijelu središnju, južnu i istočnu Europu

Najveća hip-hop grupa svih vremena Wu-Tang Clan potvrdila je dolazak na Sea Star Festival i to u okviru velike svjetske turneje na kojoj rasprodaju neke od najvećih arena u Americi i Europi. Nakon nastupa u Berlinu, Londonu, Parizu i drugim europskim metropolama, Wu-Tang Clan stižu u Umag, a njihov nastup na Addiko Tesla pozornici, bit će ekskluzivan za cijelu središnju, južnu i istočnu Europu. U Istri se očekuje desetine tisuća fanova iz cijele regije i brojnih zemalja koje nije obuhvatila njihova ovogodišnja "Gods of Rap" turneja, u okviru koje obilježavaju 25 godina od izlaska možda i najutjecajnijeg rap albuma - "Enter the Wu-Tang (36 Chambers)". Pregovori oko nastupa u Umagu trajali su čak sedam mjeseci, a glavni razlog je insistiranje organizatora Sea Stara da cijena ulaznica bude maksimalno prilagođena domaćoj i regionalnoj publici i ostane višestruko manja u odnosu na ostatak njihove turneje. Cijena ulaznice za Sea Star sa 50 posto popusta trenutno iznosi 229 kn za oba dana festivala, a zbog ogromnog interesa iz svih krajeva Europe, ova cjena bit će aktualna najkasnije do 15. travnja. Wu-Tang Clan se pridružuje moćnoj postavi već potvrđenih izvođača za Sea Star koju čine vodeći techno izvođači današnjice Sven Väth i Nina Kraviz, britanska hip-hop diva IAMDDB, dobitnik Ibiza Awards nagrade za najboljeg techno DJ-a Ilario Alicante, autor najprodavanijeg techno izdanja na Beatportu Enrico Sangiuliano, i brojni drugi.

Pregovori trajali mjesecima
Svjetski mediji za Wu Tang Clan imaju samo riječi hvale pa ih tako Rolling Stone naziva "najboljom rap grupom ikada", a NME "jednim od najboljih glazbenika desetljeća", dok Fact dodaje kako su "redefinirali samu srž hip hopa". U toj ocjeni složne su i hip-hop zvijezde Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Rick Ross, A$AP Rocky i brojni drugi, koji o Wu-Tangu govore u superlativima i navode ih kao svoje uzore. Nije tajna ni da je njihov rad imao direktan utjecaj i na stariju gardu kao što su Jay Z, Nas, Snopp Dogg i The Notorious B.I.G.

Sanjin Đukić, direktor Sea Star festivala istaknuo je da je Wu Tang Clan sastav na čijoj glazbi su odrasle generacije i koji je oblikovao hip-hop scenu kakvu je vidimo danas: "Imati veliki Wu-Tang Clan u punoj postavi na turneji kojom se obilježava 25 godina jednog od najvažnijih albuma u povijesti je samo po sebi glazbeni, kulturni i turistički događaj bez premca. Uložili smo jako puno napora da ovu obljetničku turneju, rezerviranu isključivo za ogromne arene u Americi i Zapadnoj Europi, skrenemo preko 2000 kilometara i dovedemo u Umag te očekujemo pravi desant na Stella Maris njihovih fanova iz svih krajeva Europe."

"Kada smo pravili Sea Star vodili smo se vrijednostima s kojima smo i EXIT izgradili u jedan od vodećih svjetskih festivala, stavljajući domaću i regionalnu publiku na prvo mjesto i insistirajući da im cijene naših ulaznica uvijek budu pristupačne", izjavio je na konferenciji za novinare Sagor Mešković, direktor komunikacija u Exitu i dodao da nije bilo lako osigurati ovakav booking. "Zbog toga su pregovori s menadžmentom Wu-Tang Clana trajali mjesecima, ali smo ih uspjeli dobiti i osigurati da regionalna publika ima najniže cijene ulaznica, koje se na njihovoj turneji ove godine kreću i preko stotinu eura. Osobno sam sretan što ih ponovno dovodimo na ove prostore, jer njihov gotovo mitski koncert na Exitu iz 2007. godine neću zaboraviti dok sam živ", izjavio je Mešković.

Phat Phillie i Frx, osnivači Blackouta i dva velika hip hop autoriteta, složni su u ocjeni da su se Wu Tang Clan već s prvim albumom upisali u povijest: "Sada, na njegovu 25. obljetnicu s velikim pravom ga smatramo nosećim stupom cijelog hip hopa, ne samo onog iz Golden ere. Ogromna snaga benda ležala je oduvijek i u kolektivu. Wu Tang su jedinstven skup nevjerojatno kreativnih glazbenika i lirično superiornih MC-a, neusporediv s bilo čim na sceni".

Pokretači tektonskih promjena u žanru
Njujorški rap revolucionari zaslužni su za tektonske promjene u svom žanru još od spomenutog debija iz 1993., a koji i danas pruža osnovu za mlade naraštaje žedne vrhunskog hip-hopa. Formirani 1992. u New Yorku, Wu-Tang Clan se smatra najvećom grupom u povijesti hip hopa. Inspiraciju su vukli iz kung-fu filmova i stripova o superherojima, a zaslužni za neke od krucijalnih hip hop pjesama s kojima su rastavili i ponovno postavili čitav žanr. Kompletna postava koju čine vođa i vizionar RZA te ostali Wu-Tang ratnici GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa i Cappadonna je legendarna upravo zbog snage, osobnosti i karaktera svakog pojedinog člana čija je privrženost klanu toliko jaka da se međusobno doživljavaju kao obitelj.

Talent im je prepoznat i zabilježen brojnim nagradama, od osvajanja Grammyja (Method Man) pa do titule najutjecajnijeg glazbenog sastava u zadnjih 10 godina koju im je dodijelio NME. Posljednje dvije godine ispunjavaju i uvjete za ulazak u Rock And Roll Hall Of Fame oko čega se nedavno izjasnio i RZA: "Mislim da bi trebali ući, no moglo bi potrajati dok se to dogodi. To bi bilo dobro za nas i za rock and roll jer je hip hop glazba koja uzima iz svakog žanra, a pogotovo iz rocka." Bogata Wu-Tang ostavština gurnula je cijeli žanr prema naprijed, a proučavajući riječi pjesama čak 85 hip hop izvođača, dizajner i data znanstvenik Matt Daniels postavio je ljestvicu onih s najvećim vokabularom te su Wu-Tang završili na impresivnom šestom mjestu, dok solo projekti članova također dominiraju listom – GZA na 2. mjestu, RZA na 7., Ghostface na 9., Raekwon na 20. te Method Man na 23. što dokazuje potpunu nadmoć i neosporivu nadarenost kako kolektiva, tako i njegovih pojedinaca. Njihova svestranost proteže se i na polja van glazbe - RZA i Method Man su ostvareni glumci, dok je GZA znanstveni predavač u školama i na fakultetima.(N.K.)

Nikola Kučar
NAJVEĆE ELEKTRONSKE ZVIJEZDE
Dosad potvrđena imena lineupa čine bogovi elektronike Sven Vath, Nina Kraviz, Ilario Alicante, Enrico Sangiuliano, Petar Dundov te DJ Jock, Lawrence Klein i Unique, kao i vrsna hip hop postava u suradnji s Dritom, najvećim regionalnim klupskim trap i hip hop festivalom koju čine nova neo soul i R&B diva IAMDDB, Vojko V, Krankšvester, FOX, High5, Buntai, Smoke Mardeljano i Hazze.
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata