Crna kronika
ZABORAVLJENO ORUŽJE PRIJETI

Pronađen topnički projektil, bombe...
Objavljeno 12. travnja, 2019.
OSIJEK


Oružje zaostalo iz Domovinskog, ali i Drugog svjetskog rata i dalje je svakodnevna prijetnja po kućama, ali i oranicama Slavonije i Baranje. Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, pri obavljanju radova u Tenji, u srijedu prijepodne, djelatnici tvrtke pronašli su automatsku pušku i šest ručnih bombi. Oko 13 sati istoga dana, tijekom obrade tla na poljoprivrednoj površini pokraj Čepina, građanin je pronašao neeksplodirano topovsko zrno. U utorak poslijepodne, na poljoprivrednoj površini u blizini mjesta Sudaraž u Baranji, pri izvođenju poljoprivrednih radova građanin je pronašao topnički projektil iz Drugog svjetskog rata. Nakon dojave za pronađeno oružje na teren su izašli policijski pirotehničari. Automatsku pušku i bombe su odnijeli, a zbog opasnosti od moguće eksplozije pri transportu topovsko zrno i projektil uništeni su na mjestu pronalaženja. Prije aktiviranja eksploziva pirotehničari su na oranici iskopali rupu, u nju stavili topovsko zrno i projektil te ih uništili kontroliranom eksplozijom.


Nekadašnja prva crta bojišta u Domovinskom ratu i dalje krije zaboravljeno oružje i druge eksplozivne tvari. Oružje je većinom sakriveno u šikarama kanala i površinama uz njih. Velika količina oružja otkrivena je i uklonjena proteklih godina, no podosta oružja i dalje prijeti. Na području Baranje još se pronalazi zaboravljeno oružje, projektili i aviobombe zaostali iz Drugog svjetskog rata. Većinom je riječ o oružju zaostalom nakon poznate Batinske bitke, a pronalazi se na oranicama. Najveći dio ovog oružja, zbog proteka vremena i stanja u kojem se nalazi, uništava se na mjestu nalaska.

Zaostalo oružje pronađeno je i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kako tamošnja policijska uprava izvješćuje, djelatnici vukovarske tvrtke su prilikom izvođenja zemljanih radova u Sotinu, u Ulici bana Josipa Jelačića, u srijedu iskopali minobacačku minu kalibra 82 milimetara bez upaljača. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu na mjestu nalaska izuzeo je minu te ju pohranio u skladište PU vukovarsko-srijemske do uništenja. Policija poziva sve građane da ih obavijeste ako pronađu zabranjeno oružje te da ga ne diraju. M.Bugarić
Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

Najčitanije iz rubrike