Svijet
KIM JONG UN PRIJETI:

Sjeverna Koreja želi zadati udarac onima koji nameću sankcije
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je da njegova zemlja treba zadati udarac onima koji joj nameću sankcije tako da njezino gospodarstvo postane samodostatno, objavila je u četvrtak državna novinska agencija KCNA. Kim je prvi put iznio sjevernokorejsko stajalište o drugome američko-sjevernokorejskom summitu u Hanoiju, koji je propao u veljači, i signalizirao trajni fokus na ekonomski razvoj, strateški smjer koji je službeno proglašen kao prioritet u travnju prošle godine. Što se tiče sjevernokorejske pozicije na summitu, Kim je rekao da treba udvostručiti napore kako bi se stvorilo samodostatno nacionalno gospodarstvo "kako bi se nanio udarac neprijateljskim snagama koje su zakrvavljenim očima pogrešno procijenile da bi sankcije mogle (Sjevernu Koreju) baciti na koljena", prenosi KCNA. Izgleda da je američko-sjevernokorejski angažman u limbu od summita održanog u Hanoiju 27. - 28. veljače, koji je propao zbog razlika u stajalištima u pogledu toga kako je daleko Sjeverna Koreja voljna ići u ograničenju svojega nuklearnog programa te u kojoj je mjeri SAD voljan ublažiti gospodarske sankcije.


Kim je nastavio naglašavati važnost gospodarskih napora proteklih tjedana unatoč tome što sankcije nisu ublažene.


Državni mediji objavili su snimke i izvješća Kimova obilaska najmanje četiriju mjesta važnih za gospodarske projekte u pet dana proteklog tjedna. Na sličnoj plenarnoj sjednici prošle godine Kim je službeno najavio "nove strateške smjernice" koje se fokusiraju na napredak i poboljšanje životnih uvjeta Sjevernokorejaca, za razliku od prijašnjeg dvostranog pristupa, ekonomskog razvoja i razvoja nuklearnog oružja. Unatoč tome što nije eksplicitno imenovao "neprijateljske snage" koje su nametnule sankcije, Kim pokazuje tvrđe stajalište prema Washingtonu nego što je to bilo nedavno, drže analitičari. Komentari su objavljeni uoči sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina u četvrtak u Washingtonu na kojemu će dvojica čelnika razgovarati o Sjevernoj Koreji i drugim pitanjima saveza.
Moon je predložio da bi se sankcije mogle ublažiti kako bi se omogućio međukorejski ekonomski dogovor, a zauzvrat bi sjeverna Koreja mogla dati neke ustupke na nuklearnom planu, no zasad se Washington s time nije složio. H
Mediji su objavili snimke i izvješća Kimova obilaska najmanje četiriju mjesta važnih za gospodarske projekte
Možda ste propustili...

SAD “GURA” RUSKI POVRATAK

EU protiv povratka Rusije u skupinu G7

TALAČKA KRIZA TRAJALA ČETIRI SATA, TAOCI NISU OZLIJEĐENI

Ubijen otmičar autobusa u Brazilu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADIMIR PUTIN:

Rusija će testirati rakete

2

TALIJANSKI DESNIČARSKI LIDER

Salviniju pala popularnost

3

NUKLEARNA ELEKTRANA

Slovenija želi graditi drugi blok Krškog