Kultura
U UMJETNIČKOM PAVILJONU U ZAGREBU

Besplatno vodstvo i popusti za ulaznice za happy hour za izložbu Dušana Džamonje
Objavljeno 12. travnja, 2019.

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u povodu desetogodišnjice smrti jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara u suradnji s Galerijom umjetnina Split nedavno je otvorena izložba "Dušan Džamonja 50/60". Na izložbi se mogu pogledati radovi našeg velikog umjetnika iz obiteljskog fundusa, od kojih neki nisu nikada izlagani.

S ciljem boljeg doživljaja izložbe od utorka do subote u 12 i u 17 sati organizirano je besplatno stručno vodstvo za građanstvo, uz kupljenu ulaznicu. Također, izložba se od utorka do petka između 13 i 15 sati, u vrijeme happy houra, može pogledati uz povoljniju cijenu ulaznice - sve kategorije pojedinačnih ulaznica u tom su vremenu snižene za deset kuna, poručuju iz službe Odnosa s javnošću Umjetničkog paviljona Zagreb te napominju da se izložba može pogledati do 5. svibnja ove godine.

- Izbor radova Dušana Džamonje izvedenih u pedesetim godinama, kojima su dodani i oni nastali nekoliko godina prije i kasnije od ciljanog razdoblja, podsjetnik je na razdoblje koje nije zanimljivo samo kao početak karijere jednoga karizmatičnog umjetnika već i kao trenutak u kojem se dogodio globalni pomak relevantne umjetničke produkcije od figuracije prema apstrakciji. Ne možemo se ne zapitati imali išta u stvaralaštvu mladog umjetnika što se može usporediti sa situacijom u kojoj je osobni razvoj usuglašen sa silnicama vremena u kojima se odvija i osjećajem da im njegova vlastita kreativnost pridonosi.

Posebno nam je zanimljivo da je Fedor Džamonja, umjetnikov sin i skrbnik očeve ostavštine, a za ovu izložbu inicijator i selektor radova, projekt pokrenuo u razdoblju globalne promjene stvaralačke paradigme kojom je, kao da živimo jedan obrnut proces, jezičac ravnoteže prevagnuo na stranu figuracije.

Ozračje pedesetih godina pogodovalo je razmišljanjima koja su težila nadilaziti postojeće formule u jedinstvenom zamahu širenja ljudskog iskustva na tehnološki, moralno i intelektualno nova područja.

Stoga se s današnjega gledišta pogled na jednu dekadu umjetničke karijere, čiji se izvrstan početak u domeni tradicionalno mišljenoga figurativnog kiparstva tako radikalno razlikuje od, u istoj mjeri izvrsne, apstraktne skulpturalne kompozicije izvedene deset godina kasnije - jednostavno doima nadrealnim - napisao je, između ostalog, u predgovoru povjesničar umjetnosti Branko Franceschi. D.Kć.
Od utorka do petka između 13 i 15 sati, u vrijeme happy houra, može se pogledati uz povoljniju cijenu
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike