Sport
NAJMLAĐI OSIJEKOV PRVOTIMAC

Boško Šutalo: Dolazak u Gradski vrt bio je pun pogodak za mene
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Rođen istoga dana i mjeseca kao najbolji izdanak osječkog inkubatora Davor Šuker, Šutalo bi mogao biti predodređen za uspjeh

NK Osijek u prošlosti je znao često pogledati prema Metkoviću i tamo pronaći igrače koji su predstavljali pojačanja. Stariji navijači bijelo-plavih sigurno se sjećaju danas, nažalost pokojnog Ivice Vladimira, Branka Šerića, Marija Oršolića i Ivice Borovca koji su vrlo uspješno nosili dres osječkog prvoligaša u 80-im godinama prošloga stoljeća.

No, od hrvatske samostalnosti iz doline Neretve u Gradski vrt nije stigao igrač koji je ostavio dublji trag. No, sad bi se i to moglo promijeniti, jer u osječkim redovima raste veliki talent rođen u Metkoviću - Boško Šutalo. Taj je mladić prvog dana 2019. godine napunio 19 godina i jedini je prvotimac kod kojeg na početku godine rođenja umjesto jedince stoji dvojka. Boško je valjda predodređen za uspjeh, jer isti datum rođenja - 1. siječnja, ima i najveći nogometaš koji je ponikao u Osijeku - Davor Šuker.

U Osijeku od 2017.
Oko Boškova podrijetla bilo je i nekih nejasnoća, jer su se pojavile informacije kako je on rođen u susjednoj BiH, pa je za početak nova nada osječkog nogometa razjasnila te informacije.

- Rođen sam u Metkoviću, a u Doljanima (općina Čapljina), živio sam do 2015. godine, kada sam otišao u Split gdje sam pohađao srednju školu i bio član RNK Split, a u Osijek sam došao u ljeto 2017. godine – ispričao je Boško Šutalo.

Otkako je stigao u Gradski vrt karijera mu ide uzlaznom putanjom. Došao je kao junior, a samo godinu i pol dana kasnije već je u prvoj momčadi. Treba li bolja potvrda njegovog igračkog talenta.

- Imao sam tog ljeta još ponuda, ali svidio mi se projekt koji je započet u Osijeku i zato sam izabrao tu ponudu. Danas znam kako sam donio dobru odluku. Igrački se dobro razvijam, imam povjerenje ljudi u klubu, što je za mladog igrača uvijek posebno važno, i vjerujem kako ću opravdati očekivanja koja od mene ima NK Osijek.

Mnogo toga je u njegovoj karijeri vezano uz današnjeg trenera prve momčadi Dinu Skendera. Dao mu je priliku u drugoj momčadi na drugoligaškoj sceni, a Boškove dobre igre nisu promaknule ni dojučerašnjem treneru bijelo-plavih Zoranu Zekiću koji mu je omogućio seniorski debi u prvoligaškom društvu. Prvu utakmicu odigrao je u Kupu protiv Zagorca u Krapini, sredinom rujna prošle godine, a mjesec dana kasnije stigao je i prvenstveni debi protiv Rudeša u Kranjčevićevoj. Hvalio ga je Zekić tijekom zimskih priprema, ali u proljeće Boško je zaigrao tek po dolasku Skednera na kormilo.

- Bivšem treneru Zoranu Zekiću uvijek ću biti zahvalan što mi je pružio priliku. Zašto nisam više igrao ovog proljeća? Mlad sam, igram na poziciji stopera, što je vrlo osjetljivo mjesto i jasno mi je zašto nisam uvijek bio u prvom planu. Od dolaska Dine Skendera na trenersku poziciju i to se promijenilo. Odigrao sam obje utakmice. Nije to ništa čudno, jer Skender mi je veliko povjerenje pružao i u drugoj momčadi i jako dobro zna moje prednosti i mane.

Pametno na Rudeš
U drugoj momčadi igrao je na stoperskoj poziciji, ali među prvotimcima ga češće gledamo na desnom boku. Koju poziciju on preferira?

- Stopersko mjesto moja je prirodna pozicija. Snalazim se i na desnom beku, jer volim loptu, a kada igram uz aut-liniju ipak imam više slobode krenuti s loptom prema naprijed. No, ipak mi je najdraže igrati u sredini obrane.

Promjenom trenera završila je i rezultatska kriza u koju je Osijek upao tijekom veljače i ožujka. Što je to Skender promijenio u odnosu na Zekića?

- Teško je meni o tome govoriti. Činjenica je da smo upali u rezultatsku krizu, a tome je pridonijelo jako mnogo detalja. Skender je u kratkom razdoblju pronašao rješenje kako razdrmati momčad. Jasno nam je dao do znanja što od nas očekuje, a momčad je očito shvatila te zahtjeve i u posljednja dva nastupa zaigrali smo bolje i postigli dobre rezultate.

Sada slijedi prva utakmica u Skenderovom mandatu pred domaćom publikom. Ove sezone bijelo-plavi su imali dosta problema na svom stadionu, a pred njima je susret u kojem nemaju pravo na kiks - protiv posljednjeplasiranog Rudeša.

- Svjesni smo kako se od nas očekuje pobjeda u toj utakmici. No, ne smijemo pomisliti kako će se Rudeš sam pobijediti. Moramo biti motivirani i pametni, jer samo ćemo na taj način nastaviti započeti niz dobrih rezultata. Dok sam igrao u B momčadi Gradski vrt je bio neosvojiva tvrđava za drugoligaše, a s obzirom na to da nas sad ima dosta iz tog sastava i u prvoj ekipi vjerujem kako ćemo te navike pobjeđivanja kod kuće prenijeti i na prvoligaške utakmice - zaključio je Boško Šutalo, najmlađi prvotimac osječkog prvoligaša.

Nema dvojbe kako Šutalo pripada u krug najtalentiranijih igrača koje Osijek u ovom trenutku ima. I nemojte se iznenaditi ako njegov napredak bude bio munjevit, jer taj mladić na terenu nema straha i respekta prema nikome...

Dalibor Keler
uspon
U godinu i pol od juniora postao igrač prve momčadi
Najčitanije iz rubrike