Sport
EUROPSKO PRVENSTVO U GIMNASTICI

Srbić u nedjelju po medalju, prekinut Seligmanov niz
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Osječanin, nakon četiri uzastopna finala EP-a, neće braniti srebro iz Glasgowa

Poljski grad Szczecin domaćin je Europskog gimnastičkog prvenstva, a jučer su natjecanje otvorili gimnastičari koji su odradili kvalifikcijske nastupe. Na podiju su se našla i šestorica hrvatskih vježbača, a sigurno je kako ćemo ponovno imati predstavnika u finalu.


U borbu za medalje u nedjelju na preči krenut će Tin Srbić. Svjetski prvak iz Montreala 2017. godine odlično je odradio nastup u jutarnjim kvalifikacijama te je sa startom 5.9 zaradio ocjenu 14.500, i premda je natjecanje tek bilo u uvodnoj fazi, već je bilo jasno kako se može spremati za veliki finale.


- Nikada nisam bio u finalu Europskog prvenstva i zato sam imao malo veću tremu nego inače u kvalifikacijama. Uz to imam neugodan žulj, pa sam razmišljao o njemu jer me to dosta boljelo. Kad sam odradio prvi let kako treba znao sam da će biti u redu. U finalu ću još pojačati vježbu i vjerujem kako će biti dobro - rekao je Srbić koji je na kraju kvalifikacije završio kao treći. Za malo ga je pretekao aktualni svjetski prvak Nizozemac Epke Zonderland (14.533), pa smo već očekivali kako će u nedjelju biti veliki dvoboj Hrvata i Nizozemca, prvih vježbača kvalifikacija. Međutim, prilično iznenađujuće kao prvi u kvalifikacijama završio je ruski gimnastičar Artur Dalaloyan (14.666), pa će se očito nedjeljni dvoboj pretvoriti u - troboj.


Robert Seligman nije uspio ući u svoje peto uzastopno finale na europskim prvenstvima i deveto ukupno. Samim tim osječki gimnastičar u subotu neće braniti srebro na konju s hvataljkama koje je osvojio prošle godine u Glasgowu. U kvalifikacijama je uz dva širenja nogu zaradio ocjenu 13.966 te je bio 13. Šteta, jer se u finale ulazilo sa samo nešto većom ocjenom od 14.000, pa je propuštena odlična prilika. U finalu na istoj spravi neće nastupiti ni Filip Ude (13.733), kao ni Jakov Vlahek (11.500) i Matija Baron (10.100).


- Ovo je definitivno bila lošija Robertova izvedba od uobičajene. Nije bilo sigurnosti, uostalom, taman negdje koliko je izgubio zbog dvostrukog širenja nogu dosegnuo bi neku svoju uobičajenu razinu s čime bi bio u vrhu poretka kvalifikacija. Ostaje dakako žal što nije dohvaćeno finale koje bi bilo moguće čak i uz nešto lošiju izvedbu. No, idemo dalje, nije ovo prva situacija s kojom smo se susreli - poručio je Vladimir Mađarević, trener osječkog gimnastičara.


Zato je Mađarević imao sasvim novu situaciju s drugim reprezentativcem iz redova Osijek Žita koji je jučer imao premijeru na EP-u. U kvalifikacijama na parteru, jednostavno rečeno, Aurel Benović je izgorio. Dobio je ocjenu 10.566 i završio pri dnu kvalifikacija.
- Bio je uvjeren kako to može i takve je vibracije širio, međutim sada se uvjerio kako su jedno treninzi i ono što radi u dvorani, a sasvim drugo natjecanje, a posebno ovako veliko kao što je Europsko prvenstvo. Aurel ima potencijal, ali će ga trebati brusiti na brojnim natjecanjima kako bi bio spreman pokazati se na ovako velikoj sceni kao što je EURO - zaključio je raport iz Poljske Vladimir Mađarević.
Krešimir Lacković
DANAS KREĆU DJEVOJKE
Na Europskom prvenstvu u Szczecinu danas su na rasporedu kvalifikacijska nadmetanja gimnastičarki. Hrvatska će imati tri predstavnice: Tijanu Tkalčec, Anu Đerek i Christinu Zwicker. Čakovčanka Tijana (najstarija od hrvatskih gimnastičarki na EP-u), nastupit će na svojoj najjačoj spravi - preskoku. Ana Đerek što bolji plasman pokušat će ostvariti na dvije sprave - gredi i parteru, premda je u prošlom olimpijskom ciklusu kroz višeboj osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru. Očekuje se stoga da u drugom dijelu sezone priprema i višeboj s kojim bi nastupila na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu. Najmlađa iz toga trojca Christina Zwicker, nastupit će upravo u višeboju.
Najčitanije iz rubrike