Svijet
DEMOGRAFSKI TRENDOVI

Srbija sve starija, ostaje bez trećine stanovništva
Objavljeno 11. travnja, 2019.

Potraju li sadašnji demografski trendovi, u Srbiji i Vojvodini bi se do 2061. godine broj stanovnika mogao smanjiti za 20 do 30 posto, upozorio je u srijedu demograf beogradskog Instituta društvenih nauka Goran Penev, kazavši da je dobna struktura već potpuno poremećena.

“Imajući u vidu dob stanovništva, prosječna je dob 43 godine, međutim važnije je da je starijih od 65 godina čak 33 posto više nego što je mlađih od 15 godina. Potpuno je poremećena dobna struktura”, rekao je Penev za Radio-televiziju Srbije.

Demografski grafikoni već godinama upozoravaju Srbiju, koja ne samo što ima najniži prirodni prirast od svih bivših jugoslavenskih republika nego je i jedna od samo 32 države svijeta koje bilježe pad broja stanovnika. Negativni prirodni prirast ima samo 18 zemalja svijeta, od kojih je 17 u Europi, što Srbiju, uza sve masovnije odlaske mladih u inozemstvo, čini državom s nepovoljnom dobnom strukturom, uz prosječnu dob od oko 43 godine. Ako se nastave sadašnji demografski trendovi, UN-ove su prognoze da će na teritoriju Srbije 2061. godine živjeti tri milijuna ljudi manje nego danas, a demograf Penev upozorava kako je tim prognozama obuhvaćeno i područje Kosova, gdje je natalitet viši. “Ako se ostvare neke od naših projekcija za središnju Srbiju i Vojvodinu, broj stanovnika mogao bi biti manji za 20 do 30 posto, što je više od UN-ovih projekcija”, rekao je Penev za RTS, dodavši da na ovakav trend utječu brojni faktori: niska stopa rađanja, odlazak stanovništva iz zemlje i rast životne dobi stanovništva. “Problem je što sve viši postotak žena iz fertilnog razdoblja izlazi bez djece”, rekao je Penev. On upozorava i da je 2018. prvi put u proteklih 120 godina u Srbiji bilo manje živorođenih nego u godinama nakon 1. i 2. balkanskog rata, kada je stradalo dosta stanovništva.

Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike