Osijek
OSNOVNA ŠKOLA “VIJENAC”

Odjel za učenike s poremećajima u ponašanju: Donedavno dva, a sad jedan učenik “na čekanju”
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Godina i pol je prošla otkako je u Osnovnoj školi "Vijenac" formiran poseban kombinirani razredni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju. Jedina je to škola na području Osječko-baranjske županije koja je dobila takav odjel, i to nakon što je jedan učenik 2017., prema dijagnozi i rješenju, trebao pohađati nastavu u posebnom odjelu. U dogovoru s Gradom uskoro je otvoren odjel u kojemu je trenutačno jedan učenik više nego što je to predviđeno. Naime, prije nekoliko mjeseci učenik iz jedne osnovne škole s područja Osijeka udaljen je s nastave nakon dobivene dijagnoze te je bilo nužno osigurati mu smještaj u OŠ "Vijenac", gdje ih je do tada petero pohađalo nastavu, a što je bio i najveći predviđeni broj učenika u odjelu. Nakon odobrenja Ministarstva znanosti i obrazovanja to je i učinjeno i spomenuti učenik već neko vrijeme ondje pohađa nastavu. No istovremeno, na čekanju je još jedan učenik, što nam je potvrdila ravnateljica OŠ "Vijenac".

- Još jedan dječak doći će k nama kad se u rujnu za to otvori prostor. Smatram da bi od postojećeg broja učenika mogla biti formirana i dva odjela, no Ured državne uprave Osječko-baranjske županije treba reći je li odjel potreban ili ne - potvrdila je ravnateljica OŠ "Vijenac" Vesna Vrbošić. Dodajmo tome da je, nakon otvorenja odjela u toj školi, rečeno kako će se krenuti s inicijativom ustroja još jednog takvog odjela ako se ukaže potreba. Budući da je trenutačno jedan učenik na čekanju, a donedavno je bio još jedan, potreba postoji. Zbog već zauzetog kapaciteta u OŠ "Vijenac", ako se i otvori, odjel neće biti u toj, nego u nekoj drugoj školi.

Ipak, nakon što neka od škola i zatraži otvaranje odjela, potrebna je i obvezatna prethodna suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Naš Ured, Odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu na zahtjev škole daje mišljenje o potrebi ustroja posebnog razrednog odjela, odnosno je li ili nije suglasan za otvaranje. Potrebno je i ocijeniti je li otvaranje takvog odjela opravdano i svrhovito. Mišljenje o tome daje i osnivač, odnosno Grad, ako su u pitanju osnovne škole u Osijeku ili Osječko-baranjska županija ako je riječ o županijskoj školi - stoji u dopisu Brune Vučemilovića-Šimunovića, službenika za informiranje Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije. Kako doznajemo, odobri li Ured takav odjel, Grad Osijek svakako će ga podržati. M. Mihelić
Nakon što neka od škola zatraži otvaranje odjela, potrebna je prethodna suglasnost resornog Ministarstva
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike