Osijek
KAJAK KANU KLUB ALJMAŠ

I ove godine sudjeluju na najduljoj regati na svijetu
Objavljeno 11. travnja, 2019.

Međunarodna dunavska regata najdulja je, najstarija i najmasovnija kajakaško/kanuistička regata na svijetu, organizira se neprekidno od 1956. Počinje u Ingolstadtu, u Njemačkoj, krajem lipnja, a završava sredinom rujna u Sf. Gheorgheu, na obalama Crnog mora, u Rumunjskoj. Organizatori hrvatskog dijela su Kajak kanu klub Aljmaš i udruga Plavi Dunav iz Borova.


Mario Palinkaš, iz KKK Aljmaš, predsjednik TID-a Hrvatska, objašnjava kako regata podrazumijeva višednevno putovanje kajakom s prtljagom, a sudionici su svih dobnih skupina, iz cijelog svijeta, iako većinom iz podunavskih zemalja, pa tako i iz Hrvatske.


- Međunarodno sudjelovanje u TID regati posljednjih nekoliko godina ostvaruju članovi KKK Aljmaš, uz nekoliko individualaca iz raznih dijelova Hrvatske. Sudjelovanje u regati može se, nakon prethodne prijave, započeti i završiti na određenim mjestima za kampiranje. Svatko je slobodan sam odrediti vremenski tijek svake etape regate. Vodiča na vodi nema. Dnevne rute iznose od 20 do 50-ak kilometara te ih je potrebno svladati bez obzira na vremenske uvjete. Osobama sa zdravstvenim problemima ne preporučuje se sudjelovanje. Svi sudjeluju na osobnu odgovornost i trošak (novčane naknade su simbolične), uz uvjete poštovanja Statuta TID-a te potpunu i visokokvalitetnu opremu. Unatoč zahtjevnosti ponekih etapa, regata promiče sportski duh, prijateljstvo i druženje te upoznavanje ljepota Dunava i prirode općenito.
Svi zainteresirani za sudjelovanje na 64. TID regati, a posebno oni koji žele veslati i izvan granica Hrvatske, više informacija mogu pronaći na internetskoj stranici TID-a: www.tour-international-danubien.org ili se mogu izravno obratiti organizacijskom odboru TID-a Hrvatska na e-mail dunavskaregata@gmail.com - kaže Mario Palinkaš.
Darko Pejić
DUNAVOM KROZ ŽELJEZNU ZAVJESU
- O važnosti ove regate govori i podatak da je tijekom Hladnog rata sudionicima iz zapadne Europe bilo dopušteno veslati preko Željezne zavjese, kroz zemlje istočnog bloka, i obratno. Hrvatska se u zajednicu TID država uključila 2012. te iste godine počinje dočekivati kajakaše i sudjeluje u organizaciji regate ravnopravno sa svim drugim podunavskim državama. Prolazeći hrvatskim dijelom Dunava, kajakaši se u našoj zemlji zadržavaju jedan dan u Aljmašu i Borovu, s tim što je Aljmaš domaćin svake druge godine, tako da ove godine Hrvatska ima samo jednu postaju, i to u Borovu 26. srpnja - kaže Palinkaš.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike