Osijek
U SALONIMA FRIZERA OSIJEK OD VELJAČE (PONOVO) VIDEONADZOR

Krnić: Kamere su zbog zaštite imovine
Objavljeno 10. travnja, 2019.

Otkako je na snagu stupila Opća uredba o zaštiti podataka Europskog parlamenta Vijeća Europe (GDPR) te su donesena bitna ograničenja u manipuliranju osobnim podatcima, brojni građani o tome vode računa u brojnim situacijama. Naime, kako je osobni podatak, uz ime, adresu, e-mail, IP, MAC adrese, GPS lokaciju, telefonski broj, fotografiju, OIB, i videosnimka pojedinaca, te brojni drugi podatci, građani imaju pravo tražiti njihovu zaštitu. Prema riječima Osječanke M. P. (podatci poznati redakciji), njezino je pravo zaštite podataka bilo prekršeno kad je ušla u jedan od lokala Frizera Osijek, gdje je objekt pod videonadzorom.

- Bila sam iznenađena, to više što u taj salon idem godinama, a sad nisam bila nekoliko mjeseci. Nije mi jasno kako je moguće staviti videonadzor u prostor gdje mi klijenti peremo kose, bojamo se i općenito smo u jednoj situaciji kad ne bismo željeli da nas u tom izdanju svatko vidi. Međutim, na videonadzoru je sve vidljivo i smatram da to nije u redu - poručuje Osječanka, dodajući da je od djelatnica čula kako je videonadzor postavljen kako bi se kontrolirao način naplate djelatnica, odnosno njihov rad.

Tu izjavu oštro opovrgava direktorica Frizera Osijek Vesna Krnić pojašnjavajući da je videonadzor postavljen u veljači ove godine i to isključivo u svrhu zaštite imovine. Kaže kako je u posljednje dvije godine tri puta provaljeno u salone i u nedostatku videonadzora policiji nisu mogli biti od koristi pri pronalasku počinitelja. Krnić ističe da Frizer Osijek nije jedina tvrtka za pružanje takvih usluga koja je pod videonadzorom te naglašava da imaju pravo zaštititi svoju imovinu s pomoću videonadzora.

- Nema govora o kontroli djelatnika, nego o zaštiti imovine i u slučaju ponovne provale moći ćemo pomoći policiji da lakše pronađe počinitelja. Na vratima salona jasno je označeno da je prostor pod videonadzorom, baš kao što je bio i prije desetak godina kad to nije bilo po volji nekim djelatnicama. Međutim, sad je kamera postavljena isključivo zbog zaštite imovine, baš kao što se videonadzor postavlja i na trgove i na ulice kako bi se u slučaju oštećenja imovine lakše pronašao vandal - zaključuje Krnić, ističući da snimka videonadzora nije korištena ni u koju drugu svrhu osim one za koju tvrdi. Štoviše, kaže da se osobe na snimci ni ne vide jasno, odnosno da čak nije moguće prepoznati o kojemu je klijentu riječ.

Klijenti, među kojima je i M. P. (podatci poznati redakciji), sad imaju dva odabira - zbog dobre usluge pretrpjeti činjenicu da su pod videonadzorom ili pak odabrati frizera gdje će u cijelosti sačuvati svoju intimu. M. Mihelić
PRIVOLA ZA SNIMANJE
Voditeljica programskog poslovanja Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanja Popović snimanje bez privole smatra kršenjem osobnih podataka.

- Svaki bi potrošač trebao dati privolu snimanja i pitanje je u koju su svrhu zapravo postavljene kamere u frizerskim salonima. Zaštita imovine može se riješiti i na drugi način, a ne videonadzorom - zaključuje Popović.
Najčitanije iz rubrike