Crna kronika
VRAĆA SE U HRVATSKU

Ješovnik pristao da ga se izruči Hrvatskoj
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Uhićeni bjegunac iz Hrvatske Darjan Ješovnik (54), koji je prošlog vikenda uhićen na srpsko-mađarskoj granici, dao je suglasnost pravosudnim tijelima Srbije da bude izručen matičnoj zemlji, koja ga traži zbog trgovine drogom, prenijela je u srijedu srpska novinska agencija Tanjug. Viši sud u Subotici odredio mu je ekstradicijski pritvor u trajanju do 30 dana, a u četvrtak će razmatrati jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo izručenje Hrvatskoj, prema čijoj je tjeralici uhićen 6. travnja.

Glasnogovornik suda Rajko Maravić izjavio je za Tanjug da je Ješovnik pristao na skraćeni postupak izručenja Hrvatskoj i kako želi da se provede što prije. Agencija prenosi da se zbog toga ne mora čekati dokumentacija iz Hrvatske, nego će sudsko vijeće u srijedu ili četvrtak održati sjednicu na kojoj će razmatrati ispunjenost uvjeta za ekstradiciju. Odluka sudskog vijeća bit će proslijeđena srbijanskom ministru pravosuđa, koji će donijeti konačnu odluku o izručenju. Darjan Ješovnik uhićen je 6. travnja na graničnom srpsko-mađarskom prijelazu Horgoš, s lažnim dokumentima na ime Uroš Vojinović. Nakon prelaska državne granice ciljano je izdvojen, identificiran i uhićen, a to su obavili policijski dužnosnici posebne srbijanske postrojbe FAST u subotu oko 18.50.

MUP Hrvatske priopćio je prije toga da je Ješovnik bio u bijegu od 2011. godine i da je uhićen na temelju međunarodne tjeralice i europskog uhidbenog naloga zbog sumnje da je dio kriminalne skupine čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina u Hrvatsku, Sloveniju, Španjolsku i Nizozemsku. Lišen je slobode u zajedničkoj akciji timova u potrazi FAST (Fugitive Active Search Team) postrojbi Hrvatske i Srbije. Srpski mediji prenijeli su kako je Ješovnik bio bliski suradnik Darka Šarića, koji je krajem prosinca prošle godine u Beogradu osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca više od pet i pol tona kokaina iz Južne Amerike u Europu. Ješovnik se od 2011., po svemu sudeći, koristeći se dokumentima na tuđe ime, krio u Sloveniji, a nakon napuštanja Ljubljane, i u Srbiji, gdje je na kraju i uhićen, na graničnom prijelazu Horgoš, između Srbije i Mađarske u blizini Subotice. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike