Crna kronika
"MULJANJA" U STANICI ZA TEHNIČKI PREGLED

Optužnica protiv 12 osoba: Neispravna vozila zbog njih iznova krstare cestama
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Tehnički neispravna vozila prošla su testove u jednoj od osječkih stanica za tehnički pregled
OSIJEK - Protiv 12 osoba Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je optužnicu zbog "muljanja" u stanici za tehnički pregled u Osijeku.
Odvjetništvo optužnicom tereti da je 42-godišnjak od 4. listopada 2017. do 24. prosinca prošle godine u Osijeku, kao voditelj jedne stanice za tehnički pregled vozila, tehničkim neispravnim vozilima potvrđivao njihovu tehničku ispravnost. Optuženi je bio ovlašten za nadzor tehničke ispravnosti vozila, a tereti ga se da je drugim osobama osiguravao produljenje registracije njihovih tehnički neispravnih vozila i sudjelovanje u prometu s takvim vozilima. Učinio je to, iako je bio svjestan da ova vozila zbog tehničkih neispravnosti ne udovoljavaju uvjetima propisanim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila.


Odvjetništvo sumnja i da je 42-godišnjak tražio od 43-godišnjaka i 29-godišnjaka, kao nadzornika stanice za tehnički pregled, da i oni pri tehničkim pregledima vozila zanemare njihovu tehničku neispravnost i sastave dokumentaciju registracijskih listova tih vozila kao da su ova vozila tehnički ispravna. Pri tome je 43-godišnjak u tome pomagao tako da je u stanicu za tehnički pregled vozila, dovozio vozila za koja je znao da su tehnički neispravna. Osnovano se sumnja i da je još osam osoba nagovorilo 42-godišnjaka da zanemari nedostatke na njihovim osobnim automobilima i potvrdi tehničku ispravnost tih vozila, što je on i učinio unatoč postojećim nedostacima. Nakon svega toga na je vozilima produljeno trajanje registracije te su korištena u prometu.


Četrdesetdvogodišnjaka i 43-godišnjaka tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, dok se drugog 43-godišnjaka tereti za pomaganje u istom. Ostalih devet osoba sumnjiče se za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.


Prema Kaznenom zakonu službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost, pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Ovo nije prvi ovakav slučaj u Slavoniji. Naime, sredinom 2013. godine, četiri djelatnika Stanice za tehnički pregled u Đakovu osumnjičena su da su ovjerili zapisnike deset osoba, iako su znali da su njihovi automobili neispravni. Oni su u više navrata između 24. srpnja i 19. rujna 2012. godine u Đakovu, kao ovlašteni djelatnici za nadzor tehničke ispravnosti vozila, sastavljali zapisnike o tehničkom pregledu tih vozila - svjesno unoseći u njih lažne podatke.
Sandra Lacić
suđenje
PRIJETI IM

ZATVORSKA

KAZNA
Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri