Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE OBNAVLJA “USPAVANKU ZA MIŠIĆA”

Nakon devet godina vraća se priča o neposlušnom i jogunastom malom mišu
Objavljeno 11. travnja, 2019.

Na predlošku Bajke o glupom (budalastom) mišiću Samuila Jakovljeviča Maršaka, ruskoga pisca iz sovjetskih vremena, u travnju je 2010. nastala lutkarska predstava Uspavanka za mišića. Za Dječje ju je kazalište Branka Mihaljevića tada režirala Ljudmila Fedorova. Priča o malenom, neposlušnom i jogunastom mišiću koji odlučno odbija leći i spavati pa ga njegova mama mišica na razne načine pokušava poleći u kolijevku, ali ne uspijeva, bila je vrlo popularna među osječkim mališanima. Odigrana je 56 puta. Obnova je 12. travnja u 18 sati.

Nakon punih devet godina, sada su u publici neki novi klinci, spremni za uživanje u pustolovinama malog mišića, čijoj odlučnoj i brižnoj majci na um padaju razne ideje, pa i ona da pozove druge životinje kako bi uspavale njezina sina. No svi se uzalud trude, i štuka, i žaba, i konjić. Tek s dolaskom mačke u mišjem domu nastaje velika promjena. Naravno, u osječkoj predstavi mačka ne će pojesti mišića, ali zato će se on, kada ostane sam s mačkom, ponašati sasvim drukčije.

U prvotnoj je podjeli mišić bio Mladen Vujčić (koji je potom otišao u Zagreb, a za ovu je ulogu na 43. PIF-u nagrađen za najbolje glumačko i lutkarsko ostvarenje), a kojega će sada zamijeniti Gordan Marijanović. Mišićevu će majku umjesto Inge Šarić igrati Kristina Fančović, a umjesto Ivice Lučića i Snježane Ivković igrat će/animirati Srđan Kovačević i Ivana Vukićević. Svi u predstavi igraju više uloga.

Pospani čarobnjaci su Aleksandra Colnarić, Srđan Kovačević i Ivana Vukićević, Kokoš Violeta je Aleksandra Colnarić, a dva pileta Kristina Fančović, Srđan Kovačević, Ivana Vukićević. Žaba je Ivana Vukićević, Štuka Aleksandra Colnarić, Ždrijebe (pegaz) Srđan Kovačević, a Mačka: Aleksandra Colnarić. Stanovnici kauča su Kristina Fančović, Gordan Marijanović, Aleksandra Colnarić, Srđan Kovačević i Ivana Vukićević.

Ljudmila Fedorova rođena je i odrasla u St. Peterburgu, gdje je završila kazališne studije i u kojem sada radi. Diplomirala je na tamošnjoj državnoj Akademiji kazališne umjetnosti i stekla zvanje redateljice kazališta lutaka. Predaje i brojnim studentima glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Radila je u brojnim kazalištima u Rusiji i u Hrvatskoj, a u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića režirala uspješnice Bajku o caru Saltanu, Nije me strah te najnagrađivaniju predstavu u povijesti osječkog kazališta - Devetu ovčicu.

Prijevod i prepjev stihova potpisuje Kruna Fürst Medić, scenu, lutke i kostime osmislila je Aleksandra Zubova, a autori su glazbe Aleksandr Leonov i Olga Gaidamak. Za scenski je pokret bio zadužen Damir Klemenić, a svjetlo je oblikovao Igor Elek.

Aleksandra Zubova rođena je u Petropavlovsku na Kamčatki. Završava koledž umjetnosti u Novgorodu, a zatim diplomira kao umjetnik/izvođač na Akademiji kazališne umjetnosti u St. Peterburgu. U vrijeme studija počinje profesionalni rad u kazalištima. Eksperimentira s različitim studijskim pristupima i tehnologijama. N. Vekić
Dječje kazalište na suradnji zahvaljuje Školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti iz Osijeka
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike