Kultura
ŽENSKA PJEVAČKA SKUPINA IZ DAVORA

Pokazali kako se treba čuvati pasionska baština
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Nekada je višeglasnog pjevanja bilo mnogo više. Ono je danas sačuvano jedino u Davoru i Orubici i uglavnom je dvoglasno
SLATINA - U župnoj crkvi sv. Josipa korizmeni glazbeno-molitveni program izvele su članice ženske pjevačke skupine KUD-a „Matija Antun Relković“ iz Davora. Izvedene su pjesme koje predstavljaju samo dio tradicijske baštine koju je od vremena svojih gimnazijskih dana do danas prikupio vlč. Mladen Štivin iz Davora, katedralni župnik u Požegi.
Cijela biskupija
- Kako sam svećenik, mnogo već godina hodam po našim župama u različitim potrebama i uvijek negdje nešto čujem, pa snimim, zapišem ili zamolim nekoga da mi otpjeva i naučim napamet. Tako sam prikupio mnogo korizmenih, ali i drugih tradicijskih pjesama. Sada se pružila prilika i mogućnost da dio toga prikupljenog narodnog blaga bude pokazan na jednom ovakvom molitvenom koncertnom programu - ispričao nam je vlč. Štivin.

Želeći predstaviti pasionsku baštinu ovoga kraja, vlč. Štivin je u sastavljanju programa koncerta nastojao obuhvatiti cijelu biskupiju. Tako su izvedene pjesme iz slavonske Posavine, slavonske Podravine, zapadne Slavonije i Požeške kotline, kao središnjega dijela biskupije.

- Često možemo vidjeti da se u medijima predstavlja južnjačka pasionska baština, a naša je pomalo zapostavljena, ničijom, nego našom krivnjom. Jednostavno, stvari su se počele gubiti i mislim da je ovo bio posljednji trenutak da se ta baština spasi i sačuva - kaže velečasni. Prema kazivanju toga ljubitelja svega što iz naroda izvire, neke od izvedenih pjesama nađene su u starim pjesmaricama, osobito u različitim izdanjima Vijenca i drugim pjesmaricama, ali su tekstualno i glazbeno prerađene na „narodni način“, a nekih nema nigdje zapisanih, jednostavno ih je narod smislio. Onaj društveni život kakav je bio uobičajen kroz godinu i u božićno vrijeme narod je u vrijeme korizme, kad je svako veselje bilo zabranjeno, na neki svoj način morao dopuniti i onda su pjevali ovakve pjesme, koje su govorile o muci Isusovoj. Iz Srednjeg Lipovca izveden je Gospin plač, iz Jasenovca Moja ljubav, moj Isuse, iz Gradine Isusove ruke raskriljene su, iz Voćina Pred smrt svoju Isus htjede, iz Slatine Na visokoj planini Maslinskoj, iz Čađavice Na Uljevoj tužnoj gori, iz Nove Bukovice O Marijo, Majko mila, iz Davora Šetala se Marija, iz srednje Slavonije Tužan dan svanio…

Presijecanja
Program koncerta prati korizmu od njezina početka do vrhunca u slavljima Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote i slavlju samog uskrsnuća Gospodinova.

- Posebnu vrijednost ima najstariji sloj pjesama, koje se izvode na način presijecanja, najčešće posljednjeg tona uzdahom, što je i svojevrsni izraz tuge u događaju koji se u pjesmi spominje. Drugi sloj starosti čine pjesme otpjevane na način „odpivavanja“ ili pjevanja „u dva reda“, kad jedna grupa počinje pjesmu, a druga joj odgovara pjevajući isti tekst na isti način. Posebnost su pjesme koje se nisu pjevale u crkvi na liturgijskim slavljima, nego na obiteljskim okupljanjima ili okupljanjima oko križeva krajputaša, ali pasionsko su blago jer im je tema muka Isusova.

Članice pjevačke skupine iz Davora za ovu su prigodu odjenule "žalbeno ruvo" mlađeg tipa, kakvo su žene u Davoru nosile prije stotinjak godina u vrijeme žalosti za pokojnikom i u korizmi. Njihov način pjevanja, svečano ozračje, usklađenost glasova i uvježbanost, kao i ljepota napjeva, oduševili su vjernike u punoj crkvi sv. Josipa. Toplo pozdravljene, pjevačice iz Davora pozvane su da otpjevaju i dodatak.

- Nakon ovog divnog molitveno-meditativnog programa najbolje je ne reći ništa, nego šutjeti i živjeti ovih korizmenih dana i Velikog tjedna od ovoga što smo večeras čuli. U ime svih prisutnih, u ime naše župe, želim od srca zahvaliti ženskoj pjevačkoj skupini KUD-a "M. A. Relković" iz Davora i vlč. Mladenu Štivinu, župniku katedralne župe u Požegi, koji je omogućio da ovdje u Slatini nastupi - rekao je župnik, vlč. Dragan Hrgić.

Petar Žarković
Troglasno pučko pjevanje u Davoru
- Ove pjesme nisu glazbeno obrađene. To je troglasno pučko pjevanje na način kako se i danas pjeva u Davoru. U obiteljima, na rodbinskim okupljanjima, u selu, jednostavno se pjeva. Dok smo mali, stariji slušaju tko bi koji glas mogao pjevati i odmah nas stavljaju uza se ili govore kome da se priključimo. Tako djeca nauče pjevati određeni glas. Kad se nauči osnovna melodija, ostali glasovi slažu se po sluhu. Nekada je višeglasnog pjevanja (i pjevanja uopće) bilo mnogo više u Slavoniji, osobito u virovitičkom kraju. Ono je danas sačuvano jedino u Davoru i Orubici, i uglavnom je to dvoglasno pjevanje “na bas”. A troglasno je pjevanje drukčije, iznimka i rijetkost - kaže vlč. Mladen Štivin.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike