Mozaik
SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA U ZAGREBU

Na 29. Animafest stiže 400
filmova iz čak 45 zemalja
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Organizatori još nemaju informaciju o tome gdje će se održati, jer se voditelji kina Europa moraju iseliti do 1. lipnja

Na konferenciji za medije u povodu skorašnjeg 29. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2019., predstavljen je međunarodni program s više od 400 filmova iz 45 zemalja. Od 3. do 8. lipnja u glavni grad Hrvatske dovodi najveća umjetnička postignuća i slavna imena globalne animacije.

Program Animafesta Zagreb 2019. predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić te član selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma Dino Krpan. Prikazana je i festivalska špica švicarsko-hrvatske autorice Michaele Müller, nadahnuta kako središnjim tematskim programom posvećenim vezi animacije i likovnih umjetnosti tako i omiljenim projekcijama na otvorenom. Špica je popraćena glazbom Hrvoja Štefotića.

Nakon što je pozdravio okupljene, Daniel Šuljić rekao je kako je između više od 1800 filmova iz ove godine rekordnih 86 zemalja svijeta 46 odabrano u središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma, što čini samo nekoliko postotaka i upućuje na strogost selekcije.

Tri hrvatska filma
Hrvatska je zastupljena tri filma – Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Udahnut život/Imbued Life), Petre Zlonoge (Jedan od mnogih/One of many) i Balázsa Turaija (Pad Rima/The Fall of Rome, koprodukcija s Mađarskom). Dva hrvatska filma – Saturn u lavu/Saturn in Leo Anne Šagadin i Izvan sebe/Spaced Out Stelle Hartman bit će prikazana i u Natjecanju studentskog filma, oba u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a 20 djela čini Natjecanje hrvatskog filma. Kako Hrvatska ove godine ima i četiri filma u natjecateljskim programima festivala u Annecyju, Šuljić je istaknuo kako je hrvatska animacija već više od deset godina kontinuirano prisutna i uspješna na međunarodnoj sceni te da ga posebno raduje što sve više filmova dolazi s Akademije likovnih umjetnosti.

Šuljić je uputio i na autorski presjek Velikog natjecanja, posebno istaknuvši velik broj svjetski poznatih redatelja "povratnika", čiji se karijerni napredak može pratiti upravo preko sudjelovanja na Animafestu. Među velikim imenima svjetske animacije koja su prošla selekciju Šuljić je izdvojio poneka: Britanac Phil Mulloy, pobjednik Animafesta 2016 vraća se s novim filmom In the Future u svome prepoznatljivom minimalističko-satiričnom stilu; Regina Pessoa, autorica najnagrađivanijeg portugalskog filma u povijesti, dolazi s intimnim (auto)biografskim djelom Uncle Thomas, Accounting for the Days; za Emmyja nominirani ustrajni borac za ljudska prava Jonathan Hodgson prikazuje svog dobitnika BAFTA-e za 2019. Roughhouse, također pomalo autobiografski film o dalekosežnosti bullyinga među liverpulskim studentima u punk-eri 80-ih; Tomasz Popakul kao jedno od najvećih osvježenja svjetske animacijske scene proteklih godina predstavlja psihodelične boje Acid Raina; a svestrani Franck Dion prikazuje duhovit, ali i političko-alegorijski ptičji steampunk Per Aspera Ad Astra. Dokaz zahtjevnosti selekcije su i imena koja su se našla u Svjetskoj panorami (nisu prošla selekciju) poput Dahee Jeong, Petera Millarda, Johanna Kuhna i Miloša Tomića.

Govoreći o studentskoj konkurenciji, jedan od selektora toga natjecanja, animator i profesor Dino Krpan, istaknuo je kako je 800 prijavljenih filmova ponudilo nevjerojatan raspon ideja i pristupa, ali s vidljivim kulturološkim utjecajem sredina iz kojih filmovi dolaze, kao i pojedinih animacijskih škola. U Natjecanju studentskog filma izraženi su utjecaji gaming industrije i ikonografije, kao i opsjednutost tehnologijom, SF-om te angažiranošću u području prava žena, LGBT zajednice i migranata.

- Visoka je zastupljenost azijske animacije i stila koji proizlazi iz japanske anime. Taj je utjecaj vidljiv i na francuskoj kinematografiji, koja je s deset filmova najzastupljenija u Natjecanju studentskog filma. Razlog tome je svakako i velik broj animacijskih škola u toj zemlji - izjavio je Krpan.

Krpan je također objavio kako je dobitnik ovogodišnje Nagrade za najbolju školu animacije pariški Animacijski odsjek visoke škole Gobelins (L‘Ecole de l‘Image Gobelins), osnovan 1975. Animafest će u programu Škole animacije prirediti retrospektivu najboljih radova iz povijesti Gobelinsa, a u istom će se programu moći vidjeti i najbolja djela slavne britanske National Film and Television School (NFTS).

Posebni programi
Osim natjecateljskih Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događaje. Središnja tema Animafesta veza je animiranog filma i likovnih umjetnosti.

- U sklopu ovog tematskog programa prikazat ćemo pet kratkometražnih sekcija i dva dugometražna filma. Dva bloka kratkometražnih filmova bave se djelima koja su izravno inspirirana pojedinim umjetnicima, stilovima ili klasičnom umjetnošću općenito. Treći blok bavi se umjetnicima koji su podjednako prisutni u oba svijeta, kako galerijskom tako i animacijsko-filmskom. Četvrti blok prikazuje izbor apstraktnih filmova, onih koje su mnogi od njihovih autora smatrali slikarstvom u pokretu. Posljednji blok predstavlja izbor filmova koji su se uklopili u temu. Posljednji prilog tematskom programu dva su dugometražna filma: "Miss Hokusai", koji će prvi put biti prikazan u Zagrebu, te "Slika" Jean-Francoisa Laguioniea - rekao je Šuljić.

Na središnji program nastavlja se čak šest izložbi koje će se odvijati u vrijeme festivala. Retrospektivni program osvrnut će se na opus dobitnice Nagrade za životno djelo Animafesta 2019. američke umjetnice Suzan Pitt, koju će ona osobno primiti na otvaranju festivala 3. lipnja. U sklopu svoga gostovanja pripremit će i modni događaj u Galeriji Kranjčar, s kojom Animafest prvi put surađuje. Bit će to izložba i prodaja deset unikatnih, rukom oslikanih kaputa koje je proslavila Patricia Field.

Ove se godine na Animafestu prvi put održava i natjecanje VR animacije. Producentica festivala Matea Milić rekla je kako je u središtu Animafestova Programa za djecu i mlade također međunarodno Natjecanje filmova za djecu s 36 filmova (izabranih između 400 prijava). Piknik-kino na otvorenom, odnosno Animafest Open Air, od 2015. organizira se u najljepšim zagrebačkim parkovima za sve uzraste sa sve većom posjećenošću i sve većim veseljem.

Inače, organizatori Animafesta još nemaju službenu informaciju o tome gdje će se filmovi prikazivati, s obzirom na to da se aktualni voditelji kina Europa, u kojem se festival trebao održati, moraju do 1. lipnja iseliti iz tog prostora.

- Nemamo drugih informacija osim da će se Animafest održati u kinu Europa, mi smo gradski festival, u vlasništvu Grada, i nadamo se da će to tako biti jer je dva mjeseca prije početka festivala sve već organizirano na taj način i čekamo goste koji su navikli na to kino. Mislim da bi jedan od najznačajnijih festivala animacije u svijetu, kvalificirajući festival za Oscare, European Animation Award i Nagrade Annie ASIFA-e Hollywood, trebao znati gdje će se održati - rekao je Šuljić.

Tanja Kvorka
izložbe
BIT ĆE IH ŠEST TIJEKOM FESTIVALA
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa